Sećanje na dr Izabel Emsli Haton

Izvor: juGmedia, 24.Okt.2013, 16:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sećanje na dr Izabel Emsli Haton

VRANJE -  Delegacija grada polaganjem venaca na spomen ploči u srednjoj medicinsk školi „Dr Izabel Emsli Haton“ u Vranju, odala je počast velikoj humanistkinji  i položile cveće na spomen ploču dr Haton, koja je  iz Škotske, stigla je u Vranje sa Solunskog fronta oktobra 1918. godine, kada su gradom harali pegavi tifus i španska groznica.Ujedno ova obrazovna ustanova koja edukuje buduće medicinske radnike, danas slavi >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << dan škole pa je tim povodom upriličen prigodni program, kome su sa delegaciojm grada prisustvovali i predstavnici gradske opštine Mladenovac.

Visoki zvaničnici dva grada su ispred Doma zdravlja položili vence i na spomenik doktorki Haton, znamenitoj humanistkinji koja je svojim angažovanjem i plemenitošću zadužila Vranjance.

Dr Izabel Emsli Haton  je sa 11 doktora i 40 medicinskih sestara takozvane Engleske bolnice, uspela  da spase nekoliko stotina Vranjanaca od istrebljenja i da postavi osnove nove zdravstvene brige o stanovništvu. O njenom podvigu govorila je istoričarka Vesna Đorić, koja je rekla da Izabel Emsli Haton zaslužuje poštovanje i divljenje svih Vranjanaca, kao i da će „sećanje na nju živeti dok god je države srpske“.

(Kraj)iva

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.