Sećanje na čuvenog trubača

Izvor: RTS, 19.Jul.2019, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sećanje na čuvenog trubača

U čast Bakiji Bakiću, čuvenom trubaču iz Vranja, u tom gradu je 13. put organizovana manifestacija "Memorijal Bakija Bakić". Naslednici u rodbinskom i muzičkom smislu, poznati orkestri iz tog kraja, svirali su pred Vranjancima. Organizator manifestacije je Turistička organizacija, a pokrovitelj grad.
Proslavio je Vranje i trubu, svirao u velikim svetskim gradovima. Bakija Bakić rođen je 1923. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << godine u Vranju u porodici trubača, orkestar je predvodio duže od pola veka. U gradu pamte i njegove duge, prepoznatljive nastupe ponedeljkom u Hotelu Vranje.

"Takav čovek se još nije rodio, koji tako lepo svira. Lepo za uvo da bude, kako kažemo mi trubači. Sad je sve neka jačina, galama, a on je svirao tiho, polako, čoveka da uveseli", kaže Nenad Mladenović, trubač iz Vranja, a Bojan Ristić, trubač iz Vladičinog Hana, dodaje:
"Znam da je znao da svira dobra kola, dobe čočeke. I dan danas se njegovi čočeci sviraju i imam svaku njegovu ploču, mnogo znam o njemu šta je i kako je radio."
Trubu je zavoleo u detinjstvu, kao desetogodišnjak počeo da svira. Bakija Bakić višestruki je osvajač prve trube Sabora u Guči. Ove godine obeležava se 30 godina od njegove smrti, a 13. put u Vranju je organizovan "Memorijal Bakija Bakić". Njemu u čast i defile trubačkih orkestara gradskim ulicama.
"Da i mlađe generacije znaju ko je bio Bakija Bakić, kakav je umetnik bio. Da putem "Memorijala Bakije Bakića", nastave da gaje sećanje", navodi Dejan Tričković, predsednik Skupštine grada Vranja.
"Virtuoz muzike, virtuoz trube. Veliki ambasador Vranja i Srbije, i veliki ambasador autentične srpske, a pre svega vranjske muzike i onog autentičnog muzičkog izraza", kaže Nenad Antić, zamenik gradonačelnika Vranja.
Pored spomenika Bakiji Bakiću, u naselju Gornja Čaršija svirali su trubački orkestri. Manifestaciju, koja je deo "Vranjskog kulturnog leta", organizuje Turistička organizacija grada.
Pogledaj vesti o: Vranje

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.