Samo prava samsa je vranjski specijalitet

Izvor: RTS, 07.Jan.2016, 21:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samo prava samsa je vranjski specijalitet

U Vranju se tradicionalno, još od perioda kada je bilo pod Turcima, priprema samsa - prazna pita, prelivena kiselim mlekom i belim lukom. Danas domaće polako zamenjuju gotove kore, a retke su mlade domaćice koje je same mese.
Sa deset godina je naučila da mesi, a samsu priprema od svoje 15. godine, po receptu bake i majke. Vranjanka Marija Jovanović, jedna je od retkih koja sama razvlači kore. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Samsa se sprema od brašna, soli i mlake vode, i preliva se kiselim mlekom i belim lukom. To je prazna pita, bez nadeva, objašnjava Marija:
"Meni je baka pričala da u Vranju i okolnim selima nije svaka domaćica imala sir i jaja, nego ono što se našlo u kući. Obično je to mleko i brašno i neka domaćica se dosetila ubacila beli luk i to samsi daje veoma specifičan ukus."
Reč samsa potiče od persijske reči samosa - trouglasto punjeno testo. Reč je persijska, a brend domaći. Prema rečima Izabele Savić, iz Turističke orgaizacije Vranje, samsa je predstavljana na sajmovima turizma, na sajmu hrane i pića u Beogradu, na mnogim  izložbama hrane.
Vranjanke samsom dočekuju goste, a ko je proba traži je ponovo.

"Svi naši saradnici koji su bili u pozorištu, reditelji, scenografi, kostimografi, glumci na neki način bili su upoznati sa samsom, probali su samsu koju sam ja pravila", rekla nam je glumica Radmila Kocevska.
Prava domaća samsa traži mnogo vremena za pripremu, a to nedostaje svima. Zato je izmišljena i instant samsa od gotovih kora. Ona se od prave razlikuje po tome što štedi vreme, ali je mnoge domaćice ne priznaju za vranjski specijalitet.
rts.vranje@rts.rs
Pogledaj vesti o: Vranje

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.