Romske muzičke zvezde u Vranju

Izvor: B92, 04.Avg.2010, 13:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Romske muzičke zvezde u Vranju

Orkestar Bobana i Marka Markovića, multiinstrumentalista Ferus Mustafov i grupa "Kal", neki su od izvođača koji će nastupiti u okviru muzičkog programa manifestacije "Stari dani", koja će od 18. do 22. avgusta biti održana u Vranju.

Orkestar Bobana i Marka Markovića, u svetu najpoznatiji i najuticajniji trubački orkestar iz Srbije, ovih dana je na velikoj turneji, u okviru koje su nedavno nastupili na jednom od najstarijih festivala u Velikoj Britaniji - "Folk, rok >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i vorld mjuzik festivalu" (Kembridž), kao i na velikom danskom "Roskilde festivalu".

Mustafov je najznačajniji predstavnik makedonske "gypsy wedding" muzike i jedan od najpoznatijih ambasadora balkanskog zvuka u svetu, koji najčešće izvodi romske i makedonske melodije na saksofonu ili klarinetu.

Njima će se 20. avgusta na platou pored Doma kulture u Vranju pridružiti urbani romski bend iz predgrađa Beograda "Kal", čiji muzički stil su zapadni kritičari nazvali "Rock 'n' Roma".

Od 2006. "Kal" su u inostranstvu odsvirali više od 400 koncerata, nastupajući na najznačajnijim evropskim i svetskim festivalima, a na prestižnoj listi "World Music Chart Europe" sa svojim albumima zauzeli su prva mesta.

Muzički deo manifestacije "Stari dani", koju organizuje opština Vranje, biće održan na platou pored Doma kulture u Vranju, a dodatne informacije o učesnicima organizatori će saopštiti na konferenciji za novinare, u petak, 6. avgusta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.