Roditelji traže zakon o nestalim bebama

Izvor: Vesti-online.com, 29.Sep.2013, 06:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Roditelji traže zakon o nestalim bebama

Na gradskom trgu u Vranju organizovano je potpisivanje peticije za donošenje Zakona kojim bi se kažnjavali odgovorni za krađu beba. Tri hiljade porodica u Srbiji čije su bebe proglašene mrtvim još traga za istinom.

Roditelji se pitaju gde su nestala njihova deca  

Pre 15 godina rodila je zdravo muško dete u bolnici u Vranju. Bebu je videla samo nakon porođaja, a babica je obavestila da je dete dobro. Sutradan je od supruga saznala da im je beba >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << umrla. Telo bebe nije dobila, kao ni informaciju gde je navodno sahranjena.

 

"Umrlicu nismo dobili, samo izvod da sam rodila devojčicu, a ja sam rodila muško dete. Mi tragamo za istinom i ići ćemo do kraja", kaže ona.

 

Peticiju za donošenje zakona kojim bi se sankcionisali odgovorni za krađu beba podržali su Vranjanci i Lokalna mreža za prevenciju i zaštitu trgovine ljudima da bi pomogli svim roditeljima koji su postali potencijalne žrtve kojima su bebe oduzete na neregularan način.

 

"Ne bih volela da dođem u situaciju da neko od moje dece ili bilo ko doživi neku sličnu situaciju", kaže jedna Vranjanka.

 

Prema podacima Udruženja roditelja nestale dece, za 40 godina u Srbiji je nestalo deset hiljada beba, odnosno proglašene su mrtvima, a oko tri hiljade porodica još traga za istinom. Bojana Veličkov, zamenica gradonačelnika Vranja kaže da oni imaju podatke da su njihove bebe žive i zdrave, ali da žive negde odvojeno od njih. Beba Kanački, Lokalna mreža za prevenciju i zaštitu žrtava trgovine ljudima kaže da je njihov cilj da se izmeni Zakon kojim bi se to sprečilo.

 

Akcija potpisivanja peticije za donošenje Zakona o nestalim bebama biće nastavljena i danas,  kao i naredne sedmice.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.