Izvor: JUGpress.com, 17.Jul.2023, 09:26

Ribolovci upozoravaju na moguću ekološku katastrofu na brani Prvonek, u vranjskom Vodovodu tvrde da je sve u redu

VRANJE

Na društvenim mrežama se juče pojavilo upozorenje ribolovaca na , kako navode, moguću ekološku katastrofu na akomulaciji “Brana Prvonek”.

Iz ove akumulacije se Vranje snabdeva vodom.

Ribolovac , koji je upozorio na ovo, piše sledeće:

” Iz prirodno bistre i najčistije vode, jezero je promenilo boju u

maslinasto zelenu! Gradašnički uliv kod žutog mosta >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << ima vise nijansi,

pored maslinasto zelene, tu je i neonska plava i ljubičasta što možete

videti na slikama. Sama reka koja se uliva u jezero ima poseban miris

koji ne mogu opisati.

Obavestili smo korisnika voda koji će proslediti apel nadležnim inspekcijama”, navode ribolovci koji su objavili i fotografije.

Autor navodi i da njegova deca neće koristiti tu vodu za piće.

Iz vranjskog Vodovoda je jutros stiglo obaveštenje u kome se navodi da je voda iz brane Prvonek ispravna za piće.

Evo saopštenja u integralnoj verziji.

” Shodno informacijama koje su se pojavile na društvenim mrežama a tiču se kvaliteta i ispravnosti vode za piće, obaveštavamo naše sugrađane i korisnike javnog sistema vodosnabdevanja, da su stručne službe JP VODOVOD Vranje hitno reagovale na terenu i izvršile potrebna uzorkovanja vode na nekoliko lokacija na samoj akumulaciji Prvonek. Tom prilikom utvrđeno je da je stanje akumulacije potpuno normalno i očekivano za ovo doba godine. Parametar vode kao što je boja na površini jezera je posledica predhodnog kišnog perioda, pri čemu su bujični tokovi doneli zamućenje. Zbog velike količine vode u jezeru, taloženje nanosa i izbistrenje vode se odvija sporo, što je normalna pojava za akumulaciju ovog tipa. U svom eksploatacionom veku, ovakva pojava je registrovana svaki put posle obilnog kišnog perioda.

Što se tiče kvaliteta vode za piće, laboratorija u postrojenju za preradu pitke vode kontinuirano u toku 24č vrši ispitivanje sirove i prerađene vode koja se distribuira građanima. Svi rezultati analiza uključujući i poslednjih 48č ukazuju da nema promene u kvalitetu vode za piće i da su ispitivani parametri usaglašeni za zahtevima propisanim u: Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće „ Sl list SRJ‟, br.42/99, 44/99 i „Sl glasnik RS‟, br.28/19.

Ističemo da je voda za piće iz javnog sistema vodosnabdevanja potpuno ispravna i da nema razloga za zabrinutost”, navodi se u saopštenje. (kraj) LJS/MN.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.