Izvor: JUGpress.com, 06.Feb.2021, 12:57

Rekonstrukcija ulice Bore Stankovića u Vranju: Kad će kraj, ne zna se

VRANJE

Rekonstrukcija Ulice Bore Stankovića ući će u anale građevinarstva u Vranju. Radovi traju mesecima i rokovi se produžavaju bez valjanuh razloga.

Prvi čovek grada nastoji da skoro u svakom javnom obraćanju javnosti nađe opravdanje činjenicom, „da niko pre ove vlasti nije imao hrabrosti da se uhvati u koštac sa ovom investicijom“.

Eto sad su oni ti koji će od ove najzahtevnije ulice napraviti čudo. Iako su obećavali da će je rekonstruisati >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << u razumnom roku, napravili su haos.

Sa rekonstrukcijom se kasnilo u startu.

Početak radova najavljen je još jula 2019. godine, ali se krenulo tek prvih dana oktobra.

Građanima je tada obećano da će rok za završetak prve deonice, dužine 210 metara, od raskrsnice Prvomajske i Ulice Esperanto do Ulice Pariske komune biti dva 2 meseca. Tada bi se krenulo sa asfaltiranjem ove deonice. Zbog lošeg vremena, a kasnije i epidemije korona virusa, kako su se nadležni pravdali, to je učinjeno osam meseci kasnije. Toliko se, kada je ova deonica u pitanju i kasnilo sa radovima.

Planom je predviđena kompletna rekonstrukcija saobraćajnice u dužini od 710 metara. Nakon završetka radova širina ulice biće od 8 do 12 metara. U planu je bilo i uređenje trotoara, odnosno pešačke staze širine od 2 do 4 metra, kao i proširenje mosta. Most preko Vranjske reke sa sadašnjih sedam biće proširen na 16 metara.

Rekonstrukcijom je predviđeno i postavljanje podzemnih instalacija koje obuhvataju vodovodnu mrežu dužine od skoro 2.500 metara, zatim

fekalnu kanalizacionu mrežu sa kolektorom što će uvećati kapacitet i stvoriti uslove za nove priključke bez opterećenja.

Rekonstrukcija podrazumeva elektro, kablovske i telekomunikacione instalacije, rekao je pre više od godinu i po dana gradonačelnik.

„U cilju očuvanja funkcionalnosti saobraćaja radovi će se odvijati etapno. Početak rekonstrukcije obuhvata deonicu, u dužini od oko 250 metara, na potezu od semafora do ulice Prvog maja.

Vrednost radova na ovoj deonici iznosi 67 miliona dinara. Sredstva su obezbeđena iz gradske kase, uz učešće  Ministarstva privrede sa oko 28 miliona dinara bez PDV-a i KWF banke. Očekivano vreme završetka radova na ovoj deonici su dva meseca, a izvođač je Saba Belča“, rekao je na početku radova na rekonstrukciji, gradonačelnik Slobodan Milenković.

Obećao je i da će tokom rekonstrukcije biti uređena kompletna javna rasveta postavljanjem betonskih stubova sa led rasvetom ikandelaberima.

Kompletna rekonstrukcija Ulice Bore Stankovića koštaće Grad 204 miliona dinara i Ministarstvo privrede oko 28 miliona.

Najzahtevnija saobraćajnica koja od ulaska u Vranje vodi ka centru grada bar prema najavi nadležnih i očekivanjima građana trebalo je da potpuno promeni svoj izgled i olakša kretanje pešaka i vozila.

Sve je lepo zamišljeno, ali teško sprovodivo u praksi kada su rokovi u pitanju.

Projektnu dokumentaciju za rekonstrukciju ulice izradio je Institut CIP iz Beograda, za šta je izdvojeno 5 miliona 880 hiljada dinara. Za Nadzorni organ imenovano je JP „Urbanizam za izgradnju Vranja“, koji obavlja posao u iznosu od 3 miliona i 600 hiljada dinara.

Po odluci Komisije Ministarstva privredena tenderu za glavnog izvođača radova prihvaćena je ponuda preduzeća „Saba Belča“ iz Preševa u iznosu od 56 miliona 55 hiljada i 293 dinara.

Na samom početku radovi su kasnili. Umesto da se sa rekonstrukcijom  Ulice Bore Stankovića počne krajem jula, kako je gradonačelnik Milenković obećao, građevinske mašine su izašle na teren početkom oktobra 2019. godine.

Za godinu i po dana urađeno je ne onoliko koliko se očekivalo. Urađene su podzemne instalacije, postavljen prvi sloj asfalta. Posebna priča su uski trotoari gde se teško mogu mimoići prolaznici. Široki su 2 do 4 metra na uštrb parking mesta koja su planirana sa obe strane kolovoza.

Trenutno se izvode radovi na mostu preko Vranjske reke. Kad će biti gotov ne zna se.

Ne treba zboraviti ni činjenicu da je uništen drvored koji je obnovljen samo u jednom delu ulice.

Nadležni kažu da radovi podrazumevaju kompletno ozelenjavanje, podmlađivanje drvoreda i ukrašavanje cvećem.

Za realizaciju projekta pejzažne arhitekture i hortikulture Ulice Bore Stankovića, Grad je od Ministarstva životne sredine dobio 2,4 miliona dinara.

Građani, posebno iz ove ulice, negoduju. Besni su i ne mogu da shvate zašto radovi toliko dugo traju. Komentarišu da je bilo mnogo propusta kada su se radile podzemne instalacije, da su postavljane pogrešne cevi, pa je moralo sve ispočetka. Posebno su bili ljuti kad padne kiša. Tada je ulica bila prepreka za sve, i svakodnevni problem za one koji u njoj žive.

Pošto se kraj ne nazire Vranjanci su mišljenja da će rekonstrukcija  potrajati još minimum godinu dana.

“Posle dobijanja statusa grada 2008.godine, dolaskom Srpske napredne stranke na vlast 2016. godine ,Vranje se strmoglavljuje u svim sferama društva ka statusu kasabe i sela.

Jedan od primera je i rekonstrukcija jedne od najvažnijih ulica u gradu, Ulice Bore Stankovića. Ulica  koja je trebalo da bude rekonstruisana za šest meseci radi se već skoro godinu i po dana, a kraj radovima se ne nazire.

Osim probijenih rokova, cena je sa 800 000 evra skočila na preko 2 miliona evra. Kvalitet ugrađenog materijala u rekonstrukciju ulice je vrlo slab te će nakon njenog završetka vrlo brzo biti potrebna ponovna rekonstrukcija.

Stranka slobode i pravde u Vranju će tražiti odgovornost kako od ugovarača radova, izvođača i nadzornih organa, zbog probijenih rokova završetka radova i višestruko uvećanih cena za još nezavršenu ulicu”, kaže predsednica Gradskog odbora ove stranke u Vranju dr Mirjana Ilić Stošić.

I vranjski radikali smatraju da se radovi izvode sporo i neefikasno.

„Kako naprednjaci vladaju u Vranju najbolje svedoči skoro dvogodišnja rekonstrukcija Ulice Bore Stankovića, koja je dugačka samo jedan kilometar. Umesto da smo u novu godinu ušli sa rekonstruisanom ulicom, mi smo svedoci da je u ovoj ulici nastao pravi saobraćajni haos. Ovakvim tempom i „efikasnošću“ nikada neće biti rešeni gorući problemi našeg grada“, naveli su u nedavnom saopštenju za javnost vranjski radikali.

S druge strane, nema zvaničnih najava o kraju radova na ovoj izuzetno važnoj gradskoj sdaobraćajnici.

Priča o rekonstrukciji Ulice Bora Stanković u Vranju bila bi kompletna da smo dobili odgovore na pitanja, od direktora JP „Urbanizam za izgradnju Vranja“, Slavoljuba Stojmenovića.

Iako je Stojmenović obećao da ćemo se čuti, na naše telefonske pozive u zakazano vreme nije odgovarao.

A hteli smo da ga pitamo kada će biti završena ulica, da li će radovi koštati više nego što je planirano, da li su u komunalnom programu za ovu godinu predviđena dodatna sredstva za ovu ulicu?

Stojmenović smatra da nije dužan da građanima da odgovare.

Prethodni direktor je svojevremeno na pitanje novinara rekao „ne zna se kada će ulica biti završena jer je dinamika radova sada uslovljena situacijom oko epidemije virusa korona“.

Kad već zvaničnih najava o kraju radova nema, možda su nagađana građana da će to biti za godinu dana, ipak tačna. Nada dakle postoji.

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Vranje

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.