Izvor: JUGpress.com, 24.Nov.2017, 18:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rekonstrukcija kulturnih objekata

VRANJE

Na konkursu koji je raspisalo Ministarstvo kulture „Gradovi u fokusu“ Grad Vranje je aplicirao projektom „Vranjskom kaldrmom“. Projekat se sastojao od 16 potprojekata koji su sadržali niz infrastrukturnih radova i niz kulturnih manifestacija predviđenih da se realizujuju u 2017. godini.

„Gradu Vranju su odobrena dva potprojekta ukupne vrednosti 9 miliona i 900 hiljada dinara Novac je namenjen za sanaciju Narodnog muzeja u iznosu od 5 miliona >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << i 200 hiljada dinara i Muzej kuće „Bore Stankovića“ zašta je opredeljeno 4 miliona i 700 hiljada dinara. Ugovor je potpisan između Grada i Ministarstva kulture“, kaže članica Gradskog veća zadužena za kulturu, Zorica Jović.

U međuvremenu je objavljen tender za Narodni muzej na koji se nije javio ni jedan izvođač radova. U zakonskom roku raspisan je još jedan i javila se firma „Balkan“ iz  Crne Trave. Bio je jedini ponuđač. Odluka je objavljena na Gradskom sajtu. Za izvođača važi da im je ovo uža specijalnost i da rade ovakve objekte. Radili su i Konak „Prohor Pčinjski“

„Nakon što izvođač potpiše ugovor, Ministarstvu kulture poslaćemo zahtev za tranfer novca, tako da uskoro čekamo početak radova što se tiče Narodnog muzeja“, dodaje Jovićeva.

Kada je u pitanju Muzej kuća „Bore Stankovića“ tender je završen i ovde je isti izvođač radova, s obzirom da je bio jedini ponuđač.

Što se tiče Muzeja projekat podrazumeva hitne sanacione i konzervatorsko-restauratorske radove na zgradi Pašinog konaka, odnosno Selamluka u Vranju.

Planirani su konzervatorsko-restauratorski radovi na fasadnim površinama i na delovima zgrade Selamluka u cilju otklanjanja oštećenja kako bi objekat bio zaštićen od daljeg propadanja. Predviđena je i sanacija dela postojećeg trotoara, fasadnih i unutrašnjih zidova objekta i rekonstrukcija stolarije, odnosno prozora.

O tome smo razgovarali sa većnicom Jović.

Da li će biti dovoljno sredstava za ove radove?

Projektom je predviđena odobrena cifra, tako da bi trebalo da  bude dovoljno. Ukoliko grad Vranje odluči da se urade još neki  radovi, naravno da će biti potrebna dodatna sredstva.

Posle koliko godina se kreće u rekonstrukciju?

Nemam podataka da je rađena ozbiljnija rekonstrukcija. Jeste nešto malo rađeno, kao što je na primer krečenje. Grad Vranje priprema novi projekat da se restaurira i Baba Zlatina ulica kada se već radi na Muzej kući „Bore Stankovića“. Projekat je tek u izradi i najverovatnije ćemo sa njim aplicirati u 2018. godini kod Ministarstva kulture.

 Što se tiče Borine kuće biće izvedeni konzervatorsko-restauratorski radovi na fasadnim površinama u cilju otklanjanja oštećenja i fizičke zaštite objekta od daljeg propadanja. Neophodna je sanacija tavanske i međuspratne konstrukcije iznad podruma sa zamenom oštećenog drvenog poda. Sanacija krova na objektu, zatim letnje kuhinje sa delom  koji je pokriven, odnosno zamena ćeramide, kao i oštećenog drvenog dela koji se nalazi u samoj kući i kuhinji, sanacija stolarije, ogradnog zida, zatim  celo dvorište kuće Bore Stankovića i ceo objekat. Predviđena je i reparacija ulazne kapije, drvenih delova bunara, drvenih stubava i ostalih drvenih elemenata loznice, što je i pečat koji daje ovom objektu, dvorište kuće.

Ozbiljniji radovi na ovoj kući nisu rađeni decenijama, Posle 50 godina preduzimaju se ozbiljniji radovi.

Šta za Grad Vranje znači restauracija ovih objekata?

Za Vranje restauracija ovih objekata znači mnogo, s obzirom da na njima nije rađeno skoro ništa godinama unazad. Ovo je samo početak realizacije mnogobrojnih planova koje imamo u nekom budućem periodu. Pored pozorišta sa čijom obnovom imamo niz problema gde ulažemo najviše napora, ali se susrećemo sa mnogim probleme, a opet sporo idu, ovo je samo početak onoga što treba da se radi.

Sledeće bit trebalo da se radi na Pribojčićevoj kući. U planu je da se od tog objekta i Borine kuće napravi kulturno-turistički kompleks koji bi bio interesantan za turiste. To su planovi.

 Kad će radovi biti završeni?

Po projektu koji je odobrilo Ministarstvo kulture radovi bi trebalo da budu završeni u roku od 45 dana od momenta potpisivanja ugovora, ali će vremenski uslovi najverovatnije to prolongirati. Vremenski uslovi će odrediti da li će posao biti završen do Nove godine.

Nije problem Muzej kuća „Bore Stankovića“, osim pomeranja krova.

Ako se rok probije?

Sa Ministarstvom kulture smo u stalnoj komunikaciji i dogovaramo se. Projekt je odobren u avgustu i mi ćemo se potruditi da ispoštujemo rok.

Da li će Grad Vranje učestvovati sa odrđenim sredstvima?

Kad smo aplicirali sa projektom predviđeno je da lokalna samouprava učestvuje sa 600 hiljada za oba objekta i videćemo kako će situacija da se odvija. Ukoliko bude trebalo da se obezbedi još sredstava da bi se radovi odvijali kako treba, biće dodato. Grad Vranje i Vranjanci su zaslužili da dobiju restaurirane objekte.

O objektima

Pašin konak u Vranju  je 1765. godine sagradio Raif beg Džinić. Konak se sastoji od dve zgrade, Selamluka i Haremluka.

Po oslobođenju Vranja od Turaka, ćerka poslednjeg vranjskog paše, konak je prodala vladici Pajsiju koji ga je poklonio gradu. U dugogodišnjoj istoriji ove zgrade u njoj se od 1881. do 1932 godine nalazila Gimnazija  koju je pohađao i Bora Stanković. Nakon toga u ovom zdanju je bila opština, a od 1960. godine Narodni muzej.

Prvi konzervatorsko-restauratorski radovi izvedeni su 1955, a 1994. godine završena je revitalizacija.

One predstavljaju reprezentativne primere stare gradske balkanske kuće simetričnog tipa, sa snažno isturenom strehom.

Kuća u kojoj se rodio i živeo književnik Bora Stanković nalazi se u Baba Zlatinoj ulici, nekadašnjoj Donjoj mali, na placu koji je kupila Borina baba po kojoj je ulica i dobila ime.

Kuća je podignuta 1855. godine. Početkom XX veka , opština je otkupila kuću, rekonstruisana je i od tipično vranjskog domaćinstva napravila muzej kuću.

Konzervatorsko-restauratorski radoci  izvedeni su 1966. godine, da bi godinu dana kasnije u ovoj kući bio smešten Muzej Bore Stankovića.

Ovaj objekat ima status spomenika kulture od velikog značaja.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Vranje

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.