Raspodeljena sredstva medijima u Vranju - podobnim televizijama najviše novca

Izvor: JužneVesti.com, 18.Apr.2019, 16:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raspodeljena sredstva medijima u Vranju - podobnim televizijama najviše novca

Na ovogodišnjem Konkursu za sufinansiranje projekata iz budžeta grada za proizvodnju medijskih sadržaja u Vranju, na kojem je podeljeno ukupno 16,5 miliona dinara najveći deo novca građana dobili su mediji koji su vlasnički, finansijski i programski bliski vlastima.

Od ukupne sume, čak 13 miliona pripalo je TV stanicama, a svim ostalim medijima 3,5 miliona dinara. Ukupno je bilo 12 prijava a podržano 5 medijskih kuća.

Najbolje su prošle televizije >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << u vlasništvu Zorana Veličkovića, kojima je dodeljeno 6,7 miliona dinara, od toga privatizovanoj Radio-televiziji Vranje 6,1 miliona dinara, a TV Bujanovac 600.000 dinara.

Televiziji Vranjska plus koja je prošlog meseca dobila i regionalnu frekvenciju pripalo je 5,3 miliona dinara. Reč je o televiziji koja je osnovana 2016. godine i čija je vlasnica bila predsednica Saveta za informisanje vranjskog SNS-a Mirjana Dodić da bi nakon njene smene na njeno mesto došao lokalni funkcioner SNS-a u Vranjskoj Banji Marjan Stošić. Televiziji Infopuls dodeljeno je 400.000, dok je TV Ritam dobila 600.000 dinara.

Za proizvodnju medijskih sadržaja, za radio, internet, štampane medije i novinske agencije u 2019. godini podneto je 37 projekata, a podržano 11.

Najviše novca dobio je portal televizije Vranjska plus 950.000 dinara, OK Radio i Radio Vranje dobili su po 450.000, Radio Ritam i Vranjska Banja po 150.000 dinara, internet portal Radio televizije Vranje 300.000, Vranje news i OK portal dobili su 350 i 300 hiljada, Vranjenet 150.000, Televizija Infopuls i Čuvari Srbije po 100.000 dinara i Jugmedija 200.000 dinara.

Novinar i osnivač bivšeg nedeljnika Vranjske Vukašin Obradović kaže da Vranje nastavlja sa praksom koja je i dovela do toga da u Vranju više i ne postoje nezavisni mediji.

Ono što je i dovelo do gašenja Vranjskih, sada je ovo samo jedna epizoda u toj nekoj praksi. Očigledno je da vlast u Vranju nema nikakvu nameru da menja način raspodele sredstava i bilo bi dobro da je to samo u Vranju, nažalost to je praksa sa kojom se susrećemo i u mnogim drugim gradovima - kaže Obradović.

On dodaje da je izlazak iz ovakve medijske situacije hitno potreban i da nešto mora da menja.

Kao i onda kada su prestale da postoje Vranjske i danas ponavljam apel i udruženjima i asocijacijama medija da mi moramo što pre da nađemo odgovor na ovakve situacije jer očigledno je da vlast nema nameru da bilo šta promeni kada je u pitanju projektno sufinansiranje medija od javnog značaja - zaključuje Obradović.

Portal Infovranjske za koji kažu da je naslednik Vranjskih u svakom, osim u pravnom pogledu, nije učestvovao na konkursu i nije tražio nikakva sredstva.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.