Izvor: JUGpress.com, 14.Dec.2023, 22:43

Radoman Irić poklonio novinarsku arhivu biblioteci ,,Bora Stanković”

VRANJE

Biblioteka Bora Stanković u Vranju predstavila je prinovljen fond periodike, deo novinarske arhive od 3.247 kataloških jedinica. U saradnji sa novinarem Radomanom Irićem Biblioteka je kako su istakli obezbedila za svoj fond ,,vrednu periodičnu i dokumentacionu građu, koja predstavlja značajan segment kulturne, naučne i umetničke delatnosti Grada Vranja, pa samim tim i deo njegove istorije”.

,,Gde god da sam bio, lagano i strpljivo stvarao >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << sam novinarsku dokumentaciju, po metodologiji mog legendarnog profesora Sergeja Lukača. On je često izgovarao rečenicu ‘nema kuće bez temelja, ni novinarstva bez dokumentacije’. Ovo je prvi od tri paketa koje ću ustupiti biblioteci”, naveo je Irić.

Građa sadrži komplete novina, časopisa, fotografije, press kliping (preko 1.000 isečaka o Vranju i vranjskom kraju), raritetne primerke desetak lokalnih novina i štampanih biltena (Tri tačke, Slobodna reč, Nova slobodna reč, Bujanovačke novine, Medicinar, Apotekarske novine, Info 017, Pčinja, Perspektiva i dr).

Tekođe i nekoliko prvih i jubilarnih primeraka novina i časopisa, arhiva fabričkih listova (Simpo, Jumko, Koštana, Jedinstvo) i dr.

Direktor biblioteke Zoran Najdić rekao je da je Irić kao dugogodišnji novinar, urednik više glasila i dopisnik nekoliko domaćih i stranih medija godinama vredno istraživao, prikupljao i arhivirao dokumentacioni materijal vezan, pre svega, za lokalnu izdavačku produkciju i da prinovljena građa predstavlja informaciono bogatstvo i najbolji je hroničar zbivanja, ljudi i vremena jednog grada.

,,Direktne benefite ove saradnje će imati korisnici Biblioteke i šira stručna javnost kojima će biti omogućen pristup vrednoj bibliotečkoj građi i uvid u važne informacije iz istorije lokalne sredine. Biblioteka nastavlja kontinuirani rad na stvaranju uslova za trajnu zaštitu i čuvanje zavičajne kulturne baštine”, dodao je Najdić.

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Vranje

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.