Izvor: B92, 23.Jun.2010, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici vraćaju plate s kamatom

Trgovište -- Nekadašnji radnici fabrike obuće iz Trgovišta, na osnovu sudske presude, bivšim poslodavcima moraju da vrate plate, i to sa kamatama i sudskim troškovima.

Posle poplava u Trgovištu koje su sa sobom ostavile veliku materijalnu štetu, građani ove najsiromašnije opštine na jugu Srbije osećaju još neke posledice.

Nekadašnji radnici fabrike obuće primorani su da vrate svoje plate i to >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << umesto 14 hiljada, koliko su dobili za dva meseca rada, sada vraćaju od 50 do 100 hiljada dinara.

Sud u Vranju je ovakvu presudu doneo zato što je, kako kažu, vlasnik firme morao da isplati novac pod prisilom.

Miroslav Stojilković, njegova sestra, zet i otac su 2003 . godine dobili po 14 000 dinara. Nisu znali da umesto plata koje su zaradili dobijaju pozajmicu koju sada, iako su svi ostali bez posla, moraju da vrate u petostruko većem iznosu.

Dolazak sudskih izvršitelja u pratnji policije, Stojilković poredi sa strahom koji je njegova porodica pretpela tokom poplava.

Zarađene plate sa kamatama i sudskim troškovima vraća oko 400 radnika tadašnjeg preduzeća "Kriko trejd” koje je 2003. godine sa vranjskim preduzećem "Sanc” proizvodili obuću za italijansko tržište.

Predsednik osnovnog suda u Vranju Staniša Kačenkov objašnjava da je ovakva presuda protiv radnika doneta jer je sud procenio da je protokol o isplati zarada potpisan pod prisilom.

Vlasnik "Sanca” koji nije bio njihov direktni poslodavac isplatio je plate zato što su radnici blokirali njegove mašine.

Ni poplave, ni siromaštvo koje vlada u Trgovištu ne sprečava sudske izvršitelje da od bivših radnika naplaćuju dugovanja. Dug se uglavnom isplaćuje na rate, a imovina do sada nikome nije zaplenjena.

Preduzeće "Kriko trejd” koje je bilo u obavezi da isplati radnicima plate, sada je u blokadi. Vlasnik Rastko Pandurov u međuvremenu je u istoj fabrici otvorio novu firmu "Kripy” za koju rade isti radnici koji od sadašnjih plata isplaćuju obaveze po sudskim presudama.

Pandurov, kao ni punomoćnik preduzeća "Sanc” Momcilo Petrović nisu želeli javno da govore o presudama koje su unesrećile oko 400 porodica.

Petrović je u kratkom telefonskom razgovoru samo rekao da je za njega moralno sve što je pravno jer se u suprotnom dovodi u pitanje moralnost države i zakona koji se sprovode.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.