Izvor: Luftika.rs, 18.Jul.2023, 19:06

Radnici Jumka se kuvaju na +35 bez klime, šefovi im poručuju da se „skinu u gaće“ ako im je vrućina

„Ako vam je vrućina – skinite se u gaće!“, „Je l’ na njivama i kod kuće imate klimu?“, „Klime nemaju ni ovi iz Uprave, šta vi očekujete?“, samo su neki od odgovora direktora jednog od pogona Jumka iz Vranja na apele radnika u da im se obezbede ventilatori ili klima uređaji, jer već danima rade u zagušljivim prostorijama u kojima je preko 35 stepeni.
Prvi na spiskovima za mitinge, poslednji na spisku za dostojanstvene >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << uslove rada i života.
Redakciji portala Nova.rs javilo se nekoliko radnika vranjske kompanije Jumko, koji već danima na tropskim vrućinama rade bez klime ili makar ventilatora. Postoji i fotografija termometra iz fabrike, koji pokazuje 35 stepeni u zatvorenom i u porastu je.
Kako nam kaže jedan od radnika konfekcije, žene u drugim pogonima su nakon neuspelih molbi da im šefovi i direktori obezbede neku vrstu rashladnog uređaja, počele same da se organizuju i od svog novca kupuju ventilatore.
„Zamislite vi, pa mi ovde svi skoro radimo za minimalac, i mi da izdvajamo“, kaže on.
Nekim radnicama je od vrućine bilo loše, a kada su šefovi od direktora pogona tražili ventilatore, dobili su nečuvenu povratnu informaciju.
„Ako ne može da radi jer joj je vruće, neka se skine u gaće“, bio je odgovor.
Temperature više od 35 stepeni imaju štetan uticaj na različite društvene grupe, naročito na hronične bolesnike, čak i kada nisu na poslu, a u pogonima kao što je Jumko, mogu da stvore ozbiljne zdravstvene probleme, poput toplotne iscrpljenosti ili još gore, toplotnog udara.
Pokušali smo da stupimo u kontakt sa predstavnicima kompanije Jumko i proverimo ove navode, ali se na broj telefona koji je dostupan na sajtu niko nije javio.
Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu propisuje da je poslodavac dužan da obezbedi sve mere bezbednosti na radnom mestu i u okolini, odnosno da proceni rizik po zdravlje zaposlenih i propiše odgovarajuće mere, kako bi se rizik smanjio i izbegle štetne posledice. Ranijih godina je Vlada Srbije objavljivala i preporuke poslodavcima da reorganizuju posao kada su temperature iznad 36 stepeni, tako da radnici ne rade u periodu od 11 do 16 časova.
Međutim, srpski zakoni ne propisuju zabrane rada tokom visokih temperatura, sve je u domenu preporuka i smernica, ali postoji situacija kada može da se proglasi elementarna nepogoda kada su ekstremno visoke temperature, a to je regulisano Zakonom o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama.
Prema poslednjim zvaničnim informacijama, zbog vrućina nije bilo zasedanja lokalnog Štaba za vanredne situacije, te nije poznato da li i kada će biti propisane mere koje će olakšati radnicima u Vranju.
Pre Geoksa Vranje napustili investitori iz Bugarske i Rusije, bez posla ostalo 1.650 ljudi

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.