Izvor: jugpress.com, 27.Mar.2016, 01:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RUŽIĆ : OČEKUJEMO 25 000 GLASOVA U JABLANIČKOM OKRUGU I POBEDU U VRANJU I SURDULICI

LESKOVAC



Srbija treba da bude država političkog balansa, jer nikada nije dobro kada apsolutnu vlast drži jedna politička opcija, ma koliko god to nekom izgledalo kao velika pobeda tu balansa nema . I onda ne postoji tas na vagi koji može da bude korektivni faktor, faktor kreacije politike koja se sprovodi u realizaciji ciljeva, rekao je u intervjuu za Regionalnu informativnu agenciju JUGpress potpredsednik SPS Branko Ružić.



.



JUGpress: Gospodine Ružiću, dva dana ste već na jugu Srbije u Jablaničkom okrugu , kakav je Vaš utisak i kolika je, barem po onome što ste videli na terenu , snaga SPS-a?

BR: Moram reći da sam prijatno iznenađen i uveren sam da ćemo na ovim izborima napraviti jedan veliki iskorak i u pogledu apsolutnog broja glasova i u pogledu procenta koji ćemo osvojiti. Jablanički okrug je jedan od dragocenih rezervoara glasova SPS-a i siguran sam da ćemo postavljeni cilj ispuniti, možda čak i nadmašiti. A cilj je da osvojimo više od 25000 glasova. Na ovim izborima našim evolutivnim reformama i u personalnim smislu i u pogledu promene rukovodstva, pre svega u Leskovcu, mislim da smo napravili jedan krupan iskorak, dali i ulili novu nadu i sigurnost svojim potencijalnim biračima i simpatizerima, građanima, građankama Leskovčanima, Leskovčankama, jer je Socijalistička partija zaista jedan garant političke stabilnosti i jedna kadrovska baza koja umnogome znači za realizaciju svih projekata. Bilo da se radi o infrastrukturnim, strateškim, komunalnim projektima. Takođe i garant jedne ozbiljne politike u trasiranju i političkih ciljeve i uticanju na neke društvene procese: Naravno i garant jedne civilizovane stabilnosti u lokalnim parlamentima, jer u velikom broju parlamenata u Srbiji upravo kadrovi SPS-a kormilare tom politčkom borbom i pokazali su se i dokazali da to umeju da rade na najbolji način.



JUGpress : Šta je ono što SPS u ovom trenutku može da ponudi građanima?

BR: Ono što SPS jeste. To je, pre svega, stranka koja postoji 26 godina, stranka koja je na svim važnim vododelnicama naše novije političke istorije bila prisutna. Da se vratimo malo unazad setićemo se uvođenja višepartijskog sistema, promene Ustava, medijskih sloboda koje su uvedene i sa kojima neki, naravno, nisu bili zadovoljni. Setićemo se prvih opozicionih protesta, setićemo se pomoći našim sunarodnicima na prostoru bivše Jugoslavije, setićemo se mirovne konferencije u Dejtonu, setićemo se Republike Srpske, bombardovanja koje se desilo upravo na današnji dan, Rezolucija 1244. Setićemo se i nakon 5. oktobra podrške manjinskoj Vladi Vojsilava Koštunice, da bi se obezbedila politička stabilnost. Našeg izbora da 2008. formiramo vladu i oslušnemo glas građanki i građana i formiramo vladu sa Demokratskom strankom kako bi otkočili proces evropskih integracija i kako bi radili ono što su građani od nas očekivali: Jer , oni su taj politički arbitar i nosilac suvereniteta naše zemlje. Jer je u to vreme gospodin Koštunica, pre tih izbora, na jedan sraman način “vratio mandat narodu” i zabio glavu u pesak . I nije želeo da učestvuje I u međunarodnoj areni rešava probleme koji postoje u njegovoj zemlji. Setićemo se i Briselskog sporazuma, mudrosti i hrabrosti jedinog političara koji je za tako nešto imao snage, to je predsednik SPS-a Ivica Dačić, da taj sporazum potpiše i taj kosovski Gordijev čvor razveže. Setićemo se i zaštite naše kulturne baštine političkog i kulturnog identiteta naše zemlje u UNESCO. Setićemo se da je u kapacitetu ministra spoljnih poslova upravo naš predsednik kormilario i vodio veoma važnom organizacijom, OEBS-om i to upravo u vreme kad smo imali ukrajinsku krizu.

Dakle, šta je sinonim za sva ta dešavanja i za te tačke račvanja u političkom životu u Srbiji? Naravno, Socijalistička partija Srbije.

Zaključak je, uvek smo bili tu. I juče i danas i sutra. Da ne podsećam na sve ono što je urađeno na polju infrastrukturnih projekata. Jer, setite se samo 2008. godine i velike motivacije i inicijative koju je pokrenuo inženjer Milutin Mrkonjić, i pokrenuo realizaciju Koridora 10, evropskog koridora koji izuzetno znači pre svega za našu državu, znači za Evropu i znači za našu privredu.

Nama ne smeta kada se neki slikaju, jer ne smatramo da se bilo ko kiti bilo čijim perjem, jer niti je to perje naše, niti je to perje onih koji žele da ga koriste. To je perje svih građana Srbije, ali je važno da dođete do tog kvaliteta gde imate kadrovski potencijal. E, to je ono što SPS ima kao komparativnu prednost u odnosu na druge. SPS u svim lokalnim samoupravama, naravno i na parlamentarnim izborima, pre svega ima lidera Ivicu Dačića, ali naravno i armiju kandidata za poslanike i kadnidatkinje za poslanike i odbornike i odbornice koji se ne kriju iza Ivice Dačića, nego svojim kvalitetom žele, bilo u svojoj lokalnoj zajednici ili na nivou republike ili nivou pokrajine Vojvodine daju svoj pun doprinos društvenim procesima u kojima učestvuju.





JUGpress : Pomenuli ste Gordijev čvor na Kosovu. Da li mislite da je taj čvor stvarno razrešen i razvezan?

BR: Kada imate čvor potrebno je da ga razvežete, da bi posle jednom kontinuiranom politikom uz asistenciju, što je nesporno, Evropske unije, pokušali da ono što vam je oteto od prava na neki način sanirate. Da li je neko pre Briselkog sporazuma uopšte u međunarodnoj zajednici pominjao Zajednicu srpskih opština? Ko je došao na tu ideju? Upravo Ivica Dačić. Da li ta Zajednica srpskih opština, kada bude bila formirana, garantuje još veći uticaj i upliv srpskog etničkog korpusa i političke elite Srba sa Kosova i Metohije u kosovsko društvo? Pa naravno da garantuje. Da li garantuje zaštitu njihovih prava na jednom višem nivou? Pa naravno da garantuje. Da li je to realna politika? Jeste. Neko će reći i mnogi kritičari govore da je to izdaja. Ne, to nije izdaja, to je real-politika. Mi moramo da shvatimo da živimo u jednom vremenu i ako u tom vremenu propustimo šansu, sledeća šansa će biti sve manja.

Setite se Ahtisarijevog sporazuma za koji se sada neki biju glavom o zid zašto ga nismo prihvatili tada kada smo ga svi odbijali, ne govorimo da mi nismo. Što se tiče Kosova i Metohije, to je jedna kompleksna priča koja nije počela ni za vreme Đinđića, Miloševića, Tita, nego je počela još za vreme Prizrenske lige i mislim da je ovaj način kojim smo kao država krenuli jedini mogući način.



OČEKUJEM POBEDU SPS U VRANJU I SURDULICI



JUGpress: Bez obzira na to što je SPS prilično jasno rekao, pred raspisivanje ovih izbora da kao svog sledećeg koalicionog partnera vidi i dalje SNS, na terenu se dešavaju i sasvim druge stvari. Svedoci smo bili verbalnbog napada potpredsednice SNS-a Zorane Mihajlović na vaše ljude, članove i funkcionere SPS-a u Vranju i Surdulici. Koliko Vi imate utisak da je taj i budući vaš koalicioni partner korektan i u tim predizbornim kampanjama i odnosima?

BR: U političkim kampanjama, naročito u Srbiji, mnoge stvari su dozvoljene. Mnoge stvari izlaze iz gabarita neke standardizovane političke promocije. Nama je drago da kritike dobijamo na više mesta, pa čak i na taj način, a drago nam je zato što znamo da smo jaki, zato što znamo da u Vranju za gradonačelnika imamo člana Predsedništva SPS Zoran Antića koji je uradio mnogo i nije dozvolio da se nešto što je urađeno u prethodnom periodu za Vranjanke i Vranjance devalvira na taj način. I vrlo argumentovano je odgovorio sa osobinama jednog političara sa manirima i mislim da je to u vrlo velikoj meri doprinelo da dotična potpredsednica našeg koalicionog partnera sutradan kaže da je to bila jedna vatrena priča u kampanji i ništa više od toga i da nema bilo kakvih sukoba između SPS-a i SNS-a. Ja se uopšte ne bih osvrtao na to, a ono što očekujem je da i u Vranju, ali i u Surdulici SPS ne samo igra dominantnu ulogu na ovim izborima, nego i pobedi.



JUGpress : Koliko ste Vi zadovoljni, kakvi su Vaši utisci iz razgovora sa ljudima iz SPS-a u Leskovcu, koliko je ovde korektan odnos SNS-a prema SPS-u?



BR: Rekao bih da je saradnja bila plodotvorna i mislim da i SNS ovde u Leskovcu a i SPS mogu umnogome da je unapredjuju. Kroz tu saradnju u narenom periodu, a koja će sigurno biti unapređena dominantnijim prisustvom SPS-a, zato što ćemo ne samo imati bolji rezultat, nego i veći broj odbornika, umnogome pomoći da se realizuju svi važni strateški projekti koji dopiru do onog krajnjeg korisnika ili konzument, a to je običan građanin Leskovca . I rekao bih da u ovoj pređašnjoj komunikaciji zaista nije bilo nekih ispada, incidenatam nego je upravo ta saradnja bila na realizaciji zajedničkih ciljeva za grad Leskovca i mislim da će biti još bolja. Ali, sačekajmo da se izbori završe. Mi imamo, siguran sam, ako ne najkavlitetniju kao što ja verujem, onda jednu od najkvalitetnijih lista za odbornike u gradu Leskovcu.

Mi podržavamo inicijativu i podržavaćemo je i sa republičkog nivoa, da grad Leskovac dobije i gradske opštine Grdelicu i Vučje, da im se vrai status, da sprovedemo jednu svojevrsnu decentralizaciju, demetropolizaciju, da na taj način infrastrukturu tih sadašnjih mesnih zajednica dovedemo na nivo barem 20. veka, da mogu da žive život dostojan čoveka. A da ne pričamo o svim privrednim subjektima, koji su devastirani pljačkaškim privatizacijama u prethodnom periodu, ali to nije opravdanje. Naša je obaveza, i nas i našeg budućeg koalicionog partnera, ukoliko budemo zajedno u vlasti, da radimo na tome da se sve te situacije i svi ti problemi saniraju na pravi način.



JUGpress : Da li imate utisak u ovih nekoliko nedelja predizborne kampanje da ste u nekakvoj vrsti medijske blokade?



BR: Ja ne mogu da govorim o medijskoj blokadi, ali ono što je meni indikativno i pomalo mi je bilo i smešno, sinoć smo imali jedan gradndiozan skup u Vučju, preko 500 žitelja Vučja je došlo, atmosfera je bila na nivou brazilskih fudbalskih utakmica . I za nas je to najveće zadovoljstvo jer ti ljudi će otići u svoja sela, u svoje mesne zajednice, preneće svoje utiske i ne treba im televizija. Ali, ono što je indikativno, pored poziva koji su zvanično upućeni od strane Gradskog odbora SPS-a na pet adresa, dakle nijedna televizija se nije pojavila. Nadam se i apelujem na medije u Leskovcu da je to bila slučajna greška i nadam se da se to više neće ponoviti. Ukoliko se to ponovi onda to postaje jedan trend, a onda će to biti politička poruka onih koji tako nešto rade. Politička poruka građanima da se 24. aprila pre svega opredele za one koji su se uvek zalagali za slobodumlje, slobodu i prava svih da iznesu svoj stav.



JUGpress: Ono što se pre par nedelja dešavalo su varnice i čarke između bivšeg predsednika Gradskog odbora SPS Živojina Stefanovića i Vas. Živojin Stefanović je otišo u neku drugu političku priču, a dugo ste bili zajedno. Da li je normalno u politici da se dešavaju takve stvari, ta međusobna prozivanja i ostalo…?

BR: Ja ne bih rekao da sam na bilo koji način diskreditovao ili prozivao dotičnog sada gospodina. I ne vidim razloga da jednoj takvoj minornoj političkoj snazi uopšte dajemo medijskog prostora barem kada ja govorim o tome, kao predstavnik i potpredsedik SPS-a. Svako ima svoj ideološki put, neki su se zaklanjali u neke ideologije pa su ih menjali, ako je Šešelj mogao da bude najbolji komunista pa da postane četnik, zašto ovaj drugi nije mogao da krene u kontra smeru.





JUGpress : Kako Vi vidite budućnost i šta je najvažnije za Srbiju?

BR: Najvažnije za Srbiju je da i ubuduće Vlada bude Vlada kontinuiteta u odnos na reforme. Ali da bude I Vlada koja će poentirati i materijalizovati sva ona odricanja koja su proistekla iz nepopularnih mera koje smo morali da donesemo kao Vlada. Ono što je za Srbiju važno to je da bude moderan i normalna država u kojoj sve institucije funkcionišu na pravi i zakonit način u skladu sa Ustavom, da Srbija bude država političkog balansa, jer nikada nije dobro kada apsolutnu vlast drži jedna politička opcija, ma koliko god to nekom izgledalo kao velika pobeda tu balansa nema . I onda ne postoji tas na vagi koji može da bude korektivni faktor, faktor kreacije politike koja se sprovodi u realizaciji ciljeva. Međutim, videćemo šta će se desiti 24. aprila. SPS je vrlo optimistična, očekujemo odličan rezultat i da u ne tako malom broju gradova i opština i pobedimo i da dokažemo da smo tu, da smo uvek bili tu da smo, dakle bili i juče i dana i bićemo i sutra, da nikada nećemo napustiti našu državotvornu orijentaciju i nećemo napustiti borbu za onu vrednost koja je za nas najviša vrednost, a to je običan čovek.
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na jugpress.com...