Izvor: JUGpress.com, 02.Mar.2021, 12:43

Putopisne priče Zorana Davinića

VLASOTINCE

Početkom februara ove godine, kao treća knjiga biblioteke,,Mozaik”, izdavača Književne zajednice ,,Borisav Stanković” iz Vranja, iz štampe je izašla knjiga putopisnih priča Zorana Davinića pod intigrantnim naslovom Maybe next time.

Između elegantnih korica, za čiji se prefinjeni i promišljeni dizajn pobrinuo Zoran Micić, našle su se priče o događajima, mirisima i ukusima, susretima i utiscima što su se godinama skupljali i taložili u sećanju >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << pisca Zorana Davinića, vlasotinačkog advokata i književnika, koga strast za putovanjima, otkrivena u mladosti, nikada nije napustila.

Priče sa svih kontinenata, o nama bliskim zemljama kao i one sa dalekih prkomorskih strana, pitke su i zanimljive, često obojene svojevrsnim šeretskim opaskama, kao što priliči vrsnom humoristi i nosiocu ,,Zlatne kacige”, kakav je Zoran Davinić.

U pogovoru, udružujući svoju kritičku preciznost, vanrednu erudiciju i pesničku imaginaciju, prof. dr. Sunčica Denić, koja je ujedno i urednik izdanja, znalački ukazuje na sve nijanse Davinićevog pripovedanja o putovaljima. U svom eseju Priče u putopisu Zorana Davinića, koji je vrednost sam po sebi, profesor dr. Sunčica Denić, kaže:

U ovim putopisnim pričama ističe se pozicija naratora koji, osim dokumentarnog, unosi čiste literarne primese, često bojeći prostore i situacije subjektivnom bojom i orginalnom ambicijom.

Kao zamena za istorijsko i dokumentarno javlja se psiho-socijalno i antropološko viđenje, ali i lični doživljaj. Ova knjiga je rezultat traganja za sopstvenim glasom koji se artikulisao preko belosvetskih likova i sudbina kao glas razuma. Putem živog kazivanja i izvesnog zanemarivanja kritičkog stava, dobili smo zabavni rukopis o svetskim metroplama i zanimljivostima, u kome se, kao u bajci, glavni junak suočava i susretće sa raznim izazovima ili ih sam kreira -.

Pišući u prvom licu, autor Zoran Davinić govori o svojoj antologiji magije koja, i kada mu se ne ostvari, ostavlja mogućnost za neku novu avanturu.

MAYBE NEXT TIME – MOŽDA SLEDEĆI PUTDozvolite jednu opasku, jer je ovo pravo štivo za sadašnji trenutak u kome su putovanja onemogućena, susreti odloženi na neodređeno vreme, a srca puna strepnje od budućnosti, zbog ograničenja nametnutih borbom protiv virusa Kovid – 19 – veli Zoran Davinić.

Inače, izdavač knjige je Književna zajednica ,,Borisav Stanković” iz Vranja, poznati srpski izdavač, koji objavljuje dela najsavremenijih srpskih pisaca, a štampa i klasike, i nedavno je objavio i sabrana dela Bore Stankovića. Ovo je treća knjiga po redu u ediciji ,,Mozaik” koju uređuje prof. dr. Sunčica Denić, recenzent knjige.I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.