Prvi festival vranjske pesme

Izvor: RTS, 23.Feb.2019, 14:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi festival vranjske pesme

Pod nazivom "Oću da vi pojem vranjansko" počeo je prvi festival vranjske gradske pesme, koja je na listi nematerijalnog kulturnog blaga Srbije. Veče je bilo posvećeno Stani Avramović Karamingi.
"Oću da vi pojem vranjansko, šta je meraklijsko bilo i kakve su žalne pesme bile, imalo je za sve."
Tako je govorila Stana Avramović Karaminga, pesmopojka, autorka pesme "Dimitrijo, sine Mitre". Vranjske >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << narodne pesme čuvala je od zaborava, uobličila ih, prenosila drugima.
"Pojanje Stane Avramović Karaminge je zapravo primer pravog vranjskog pojanja, i ona je svima nama, naslednicima, služila kao uzor, primer kako se vranjska pesma interpretira", kaže Ivana Tasić Mitić, vokalni solista.
"Sećam se njenog promuklog glasa, koji je bio tako tužan, a ipak prijatan za slušanje. Ja se moje babe sećam kao žene koja je bila veseljak", kaže dr Marina Džikić, unuka Stane Avramović Karaminge.
A vranjska pesma je lirska, tiha, setna, osećajna. Po njoj je Vranje prepoznatljivo.
"Ta tradicija koju Vranje čuva kroz pesmu je jedan od najvažnijih elemenata našeg vranjanskog identiteta gde god živeli", navodi dr Sima Avramović, profesor.
"Bogata istorija grada koja nosi preplitanje osvajača, oslobodalaca, legendi, događaja i sudbina iznedrila je ritam pesme i igre, po kojima je Vranje danas poznato", kaže je dr Slobodan Milenković, gradonačelnik Vranja.
Vranjsku pesmu pratile su zurle, tarabuk, duduk, frule, a sada harmonika, goč, trube. Zbog svoje specifičnosti, narodna pesma je na listi nematerijalnog kulturnog nasleđa kao čuvar tradicije i identiteta.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.