Protesti širom Srbije

Izvor: RTS, 25.Jan.2019, 20:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protesti širom Srbije

U Novom Sadu, Nišu, Užicu, Čačku, Kruševcu, Vranju, Zaječaru i Šapcu održani su protesti pod sloganom "Jedan od pet miliona".
U Novom Sadu je održan drugi protest građana pod parolom "Jedan od pet miliona – Stop krvavim košuljama". Građani su se okupili u 18 časova kod Srpskog narodnog pozorišta, gde su im se obratili docentkinja Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Bojana >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Bodroža, profesorka Filozofskog fakulteta u Beogradu Ivana Spasić, studentkinja Akademije umetnosti u Novom Sadu Tea Vukadin.

Nakon govora, krenula je protestna šetnja Jevrejskom ulicom, zatim Bulevarom oslobođenja, potom u Maksima Gorkog do zgrade RTV-a, te do zgrade Pokrajinske vlade.
Okupljeni su nosili različite transparente i zastave Srbije i Vojvodine.
Danas je i više od 70 profesora, asistenata, saradnika i istraživača sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu dalo podršku građanima koji protestuju u više gradova Srbije.
Novosađani su prvi put izašli na ulice u organizaciji inicijative "Jedan od pet miliona" prošlog petka.
U Nišu je održan treći protest "Stop teroru – za Niš bez straha", kao deo protesta "Jedan od pet miliona" koji se održavaju u Beogradu i još nekim gradovima. Organizator protesta je Pokret mladih "Za Niš bez straha". Govorili su bivši inspektor policije Nebojša Blagotići Nađa Stošić, ispred Pokreta mladih.

Na skupu u centru Niša zahtevane su ostavke ministarke saobraćaja Zorane Mihajlović i gradonačelnika Darka Bulatovića. Zatraženo je i vraćanje osnivačkih i upravljačkih prava nad aerodromom "Konstantin Veliki", kao i zaustavljanje partijskog zapošljavanja, oduzimanja imovine od strane javnih izvršitelja i isključenja struje socijalno ugroženim građanima.
Zatraženo je i rasvetljavanje serije paljevina automobila u Nišu i obezbeđivanje svih pružnih prelaza. Kao novi zahtev dodato je i preispitivanje rada Gradske toplane u Nišu, koja je uvećala račune za grejanje za prethodni mesec.
U Vranju je večeras prvi put organizovan građanski protest. Na gradskom šetalištu okupljeni su nosili transparent "Vranje bez straha - jedan od pet miliona". Traže ostavku predsednika Aleksandra Vučića, pristojnu i slobodnu Srbiju, jednake uslove za sve. Građani su zatim šetali glavnim gradskim ulicama, javio je dopisnik RTS-a.

Protest je održan i u Kruševcu, gradu u kojem je krajem novembra napadnut Borko Stefanović, što je iniciralo protestne šetnje građana i opozicije.
Okupljenim građanima na Trgu glumaca obratili su se najpre Boban Jovanović, koji je povređen kada i lider Levice, i koji je zajedno sa sugrađanima večeras protestovao protiv nasilja koje je, kako je rekao, režim nametnuo na svim nivoima.
Profesorka srpskog jezika i književnosti Dušanka Milosavljević je rekla da je došla iz ličnih pobuda, da okupljeni nisu političari, već nezadovoljni građani koji za dobrobit grada od koga ne odustaju, kao i zemlje u kojoj žive upozoravaju da nešto opasno nije dobro u društvu.
Zahtevi okupljenih Kruševljana su ostavke gradonačelnice i odgovornih za rad Toplane, duplo manji računi za grejanje u naredna tri meseca, kao i da Kruševac bude bezbedan grad kojim ne upravljaju kriminalni klanovi.

Žele bolje uslove lečenja, pravo na istinite informacije i drugačije mišljenje, i odlazak Aleksandra Vučića koga smatraju za najodgovornijeg za loše stanje u državi.
"Počelo je", "Izdržaćemo" poručili su Šapčani sa druge protestne šetnje "Jedan od pet miliona".
Okupljenim građanima u centru grada obratili su se novinar Nenad Kulačin i organizator protesta Dušan Tufegdžić.
Mlade su pozvali da uče strane jezike, kako bi zemlju mogli dostojanstveno da predstave na međunarodnoj sceni, a vlasti da će ih i pored lošeg vremena biti sve više.
Zahtevi učesnika protesta su isti kao i prethodnog petka. Osim zaustavljanja nasilja, traže pet minuta na RTS-u za proteste, jednako izveštavanje o svim političkim opcijama na Javnom servisu, zatim pronalazak počinilaca i nalogodavaca ubistva Olivera Ivanovića i napada na novinara Milana Jovanovića.
Traže i ostavku ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića kao i obrazloženje  plana za Kosovo od predsednika Vučića. Uz pištaljke i parole iz pešačke zone, okupljeni Šapčani prošetali su glavnim gradskim ulicama.
I ovog petka u Čačku je održan protestni skup, "Za Čačak bez straha". Okupljenim građanima obratili su se organizatori protesta kao i novinar Srđan Škoro, i profesor književnosti Vladimir Dimitrijević.
Ponovljeni su prošlonedeljni zahtevi da se obezbede fer i pošteni izbori, slobodni mediji, da se zaustavi nasilje kao i da se pronađu nalagodavci i ubice Olivera Ivanovića, i pokušaja ubistva Borka Stefanovića.
Ponovljeni su zahtevi za smenu lokalnih vlasti, zahtevano je da se spreči odlazak mladih iz grada, reše komunalni problemi i vrati bioskop na čijem je mestu sagrađena moderna stambena zgrada. Održana je protestna šetnja centrom grada, a kolona je prošla i pored mesta gde je nekada bio bioskop, kao i pored policijske stanice.
Više stotina građana protestvolo je i na Trgu Nikole Pašića u Zaječaru i prošetalo gradskim ulicama uzvikujući parole protiv gradske vlasti.

Ponovljeni su zahtevi da svi političari koji su od 2004. godine učestvovali u kreiranju vlasti, i prema njihovim rečima doveli grad do bankrota, odmah podnesu ostavke. Od predstavnika opozicije traži se da napuste lokalni parlament i bojkotuju gradsku vlast, a od medija objektivno informisanje.
Takođe, učesnici protesta insistiraju da prestanu pritisci na prosvetne radnike, kojih je, kako su rekli, ovih dana bilo, i sve one koji učestvuju u ovoj akciji "slobodnih građana".
Protestovalo se i u Užicu. Okupljanjem ispred zgrade Skupštine grada, a potom i šetnjom glavnom ulicom do Trga, građanskom protestu "Jedan od pet miliona" pridružili su se i Užičani sa porukom "Buđenje Užica", izražavajući nezadovoljstvo lokalnom i republičkom vlašću.
Sa protesta je upućen poziv predsedniku države da podnese ostavku, kao i gradskim čelnicima. Protestnoj šetnji se pridružila i Užička odbrambena liga i malinari, najavivši novo okupljanje sledećeg petka.
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Protesti "1 od 5 miliona" u Novom Sadu, Nišu, Kruševcu...

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jan.2019

Protesti "1 od 5 miliona" održani su večeras u Novom Sadu, Nišu, Kruševcu i još nekim manjim gradovima Srbije...U Novom Sadu su se građani okupili kod Srpskog narodnog pozorišta, gde su im se obratili docent Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Bojana Bodroža, profesorka Filozofskog fakulteta u...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.