Izvor: JUGpress.com, 08.Maj.2019, 18:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Promovisana monografija „Pune ruke života“

VRANJE

U Galeriji Narodnog muzeja u Vranju sinoć je promovisana monografija „Pune ruke života“, ginekologija i akušerstvo Vranja u matici vremena, autorke doktorke Marine J. Janjić.

„Cilj monografije je  da prikaže razvoj ginekološko-akušerske misli i prakse u vranjskom kraju od nemanjićkog vremena do današnjih dana. Ova knjiga je nastala iz potrebe da se sačuva od zaborava, kao dragoceno iskustvo, sve ono što su samopregorno generacije lekara, >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << ginekologa-akušera, neonatologa, babica i nemedicinskog kadra u vranjskoj ginekologiji činili, „dočekujući“  nove Vranjance i Vranjanke, radujući se njihovom prvom plaču. Ovo je način i da im odam priznanje i zahvalnost, jer su oni deo svog života ugradili u razvoj ovog odeljenja“, rekla je autorka dr Janjić.

„Ona je svojim radom otrgla od zaborava mnoge ljude i događaje koji su vezani za našu akušersko ginekološku službu u Vranju i vranjskom kraju“, rekla je na promociji dr Gordana Đorđević, načelnica Službe za ginekologiju vranjskog Zdravstvenog centra i predsednica podružnice Srpskog lekarskog društva u Vranju, koje je i izdavač ove monografije.

Dr Zoran Vacić, predsednik Sekcije za istoriju medicine Srpskog lekarskog društva je istakao da je autorka dala jedan dobar putokaz za pisanje o ovoj temi u bilo kom drugom mestu.

Recenzent dr Vukašin M. Antić je rekao da sve što je napisano je duboko proživljeno i dokumentovano.

„Na takvim osnovama je sazdana ova knjiga. Tako su  ginekolozi vranjske Bolnice naslikani toplim bojama sa puno ljubavi i  razumevanja za njihove ličnosti i dela“, zaključio je dr Antić.

Doktorka Marina J. Janjić rođena je u Vladičinom Hanu. Osnovnu i srednju školu završila je u Vranju, a Medicinski fakultet u Nišu, gde je završila i magistarske studije. Nakon specijalizacije radi na Odeljenju za ginekologiju i akušerstvo Opšte bolnice u Vranju. Ima zvanje primarijusa. Pored lekarske prakse bavi se naučno-istraživačkim radom i istorijom književnosti.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Vranje

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.