Privrednici u kompaniji „Simpo“ u Vranju

Izvor: JUGpress.com, 27.Apr.2018, 17:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Privrednici u kompaniji „Simpo“ u Vranju

VRANJE

U „Simpu“ je održan sastanak Parlamenta privrednika, prvi van sedišta Regionalne privredne komore za Pčinjski i Jablanički okrug. Reč je o tematskoj sednici gde su se članovi parlamenta i privrednici upoznali sa potencijalima privrede dva okruga.

Predstavljeni su programi Fonda za razvoj, Razvojne agencije Srbije i aktuelni programi Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza.

Dragan Stevanović, državni sekretar je rekao da je Ministarstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << privrede u poslednjih pet godina uradilo značajne i dobre projekte za celu Srbiju. To potvrđuju i ostvareni rezultati, a posebno u jugoistočnoj Srbiji koja se više ne može smatrati nerazvijnim područjem, jer je u ovom regionu ostvarena dobit u 2017. godine bila blizu 34 milijarde dinara.

On je dodao da je  u prerađivačkoj industriji dva i po puta veća dobit i da je u odnosu na 2016. godinu za blizu 21 hiljadu povećan broj zaposlenih. Dobri rezultati  ostvareni su i u trgovini i turizmu, kao i u prometu nekretninama.

„Nemamo razloga da budemo nezadovoljni. BDP je prošle godine povećan 1,9 posto, industrijska proizvodnja 3,5 odsto, a inflacija je stabilizovana i iznosila je 3 odsto, nacionalna valuta je u odnosu na evro ojačala 4 posto, a u odnosu na dolar 15, 4 odsto.  Broj zaposlenih jepovećan za 34.456. Prema rastu pozitivnih rezultata posebno u predhodnoj godini izdvojio se region južne i istočne Srbije, tako da više ne važi, što južnije to tužnije“, istakao je državni sekretar.

Fond za razvoj Republike Srbije u saradnji sa Ministarstvom privrede sprovodi različite programe finansijske podrške od investicionih kredita za trajna obrtna sredstva do kratkoročnih za održavanje tekuće likvidnosti, startap i podsticajnih sredstava za razvoj preduzetništva i kredita za poslovanje u nerazvijenim područjima. Najinteresantniji su programi sa bespovratnim sredstvima od 20 odsto, a cilj je da se pomogne malim i srednjim preduzećima i početnicima u biznisu, čulo se na skupu.

„Proizvodna preduzeća koja zadovoljavaju kriterijume mogu da dobiju do 100 hiljada bespovratnih sredstava. Ostala sredstva se plasiraju iz Fonda za razvoj sa kamatnom stopom za jug Srbije od 1,4 odsto do 2,8 posto na godišnjem nivou. Ovo je najtraženija kreditna linija rekla je direktorka Fonda za razvoj, Slađana Backović.

Investicioni krediti se preporučuju klijentima kojima su neophodna sredstva za nabavku opreme, mašina, postrojenja, zatim izgradnju ili kupovinu proizvodnog ili poslovnog prostora. Za mikro, mala, srednja i velika pravna lica krediti su sa kamatnom stopom od 1,5 odsto. Minimalan iznos kredita za sva pravna lica iznosi milion, a maksimalan 120 miliona dinara.

Jedan od predloga privrednika je bio da učešće države sa bespovratnim sredstvima bude veće i da se i dalje radi na olakšicama prilikom izvoza srpskih proizvoda.

Generalni direktor “Simpa” Slađan Disić  rekao je da je kompanija izabrana da bude prvi domaćin tematske sednice parlamenta i da su gosti u prilici da se upoznaju sa ovom komanijom, vide najnovije proizvode, čuju gde ih plasiramo i obiđu proizvodnju. Zbog toga je izloženo 30 novih modela modernog dizajna, koji su urađeni od kvalitetnih materijala.

Gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković je rekao da je „Simpo“ brend Vranja sa tradicijom dugom 55 godina, čiji su proizvodi poznati ne samo u regionu već širom sveta. Izrazio je zadovoljstvo što je ovaj vranjski proizvođač nameštaja obnovio proizvodnju i poželeo da kompanija i dalje napreduje, a sa tim i grad Vranje.

Učesnici skupa obišli su proizvodne hale „Simpa“ gde su se privrednici i gosti upoznali sa procesom proizvodnje i rezultatima poslovanja vranjske fabrike nameštaja.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Vranje

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.