„Pritvorenik“ oduševio vranjsku pozorišnu publiku

Izvor: juGmedia, 12.Mar.2013, 22:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Pritvorenik“ oduševio vranjsku pozorišnu publiku

VRANJE – Nova predstava ansambla pozorišta Bora Stanković „Slučajna smrt jednog pritvorenik“ u režiji poznatog reditelja Filipa Gajića odlično je prihvaćena od stranje pozoriše publike. Ovacije, publika koja zajedno sa glumcima peva i plače  čine  da „Slučajna smrt jednog pritvorenika“, rađena po motivima komedije italijanskog nobelovca Darija Foa, čini pravo repertoarsko osveženje teatra koji radi u nemogućim >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << uslovima od kako je jula izgorela zgrada pozorišta Bora Stanković.

Komad je smešten u sudnicu Haškog tribunala, rekonstrukcija jednog slučajnog ili namernog ubistva. Svedok tužilaštva iz Kosovske kamenice se lažno predstavlja i i razotkriva manipulacije i nelogičnosti jedne presude. Nagle smene komičnog i tragičnog čine da se ovaj komad gleda u dahu. Iz dubine predstave probijaju se emocije i trenutno se prenose na gledaoce.

Vranje je dobilo značajno pozorišno ostvarenje, koje duboko zadire u bolne tačke nedavne srpske prošlosti, ali i sadašnjosti. Ne štedeći nikoga, reditelj Gajić napravio je polemičarsku predstavu, koja ne bira strane, nego postavlja pitanja, i na njih se trudi da ponudi jasne i nedvomislene odgovore.

„Genijalnu komediju koju je napisao Fo izmestili smo iz policijske kancelarije u Milanu u sudnicu Haškog tribunala. Neverovatno je koliko je komad lako i dobro legao u baš taj prostor. Kod Foa je kroz prozor bačen anarhista, u našoj predstavi bačen je jedan pritvorenik , kod Foa glavni lik je ludak, kod nas on je lažni svedok. Mislim da smo učinili ovim izmenama da je čuveni komad Daria Foa postao aktuelniji u Srbiji više nego što je original ikada bio aktuelan u Italiji“ navodi  reditelj Gajić.

Sjajan i uigran ansambl predvodi, sve popularniji glumac Milan Vasić koji je brilijantno odigrao lik lažnog svedoka.

(Kraj) iva

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.