Pripadnici OVK-a pred istražnim sudijom

Izvor: RTS, 27.Dec.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pripadnici OVK-a pred istražnim sudijom

U policiji u Beogradu, u toku je saslušanje pripadnika nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova, koji su uhapšeni u Preševu.

Predsednik privremene skupštine Kosova Jakup Krasnići osudio je hapšenje bivših pripadnika OVK u Preševu i zatražio njihovo puštanje na slobodu.

On smatra da Srbija pokušava da isprovocira kosovske vlasti, a "vojno srpsko prisustvo" u Preševu vidi kao akciju zastrašivanja albanskog stanovništva.

Krasnići, nekadašnji portparol >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i član vojnog rukovodstva OVK, pozvao je Beograd da pokaže odgovornost i da se vrati "dobrosusedskoj politici prema Kosovu", navodi se u saopštenju njegovog kabineta.

U policiji je nešto posle 12 časova počelo saslušanje grupe pripadnika OVK uhapšenih u Preševu, a posle saslušanja srpsko Tužilaštvo za ratne zločine odlučiće da li će podneti zahtev za sprovođenje istrage, rekao je potparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić.

Uhapšeni pripadnici OVK sumnjiče se da su od juna do oktobra 1999. počinili ratne zločine nad srpskim i drugim nealbanskim stanovništvom Gnjilana na Kosovu i Metohiji.

Vekarić je rekao da saslušanju prisustvuje i zamenik tužioca za ratne zločine Mioljub Vitorović.

Saslušanje je pratio i tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević sa zamenicima.

Vekarić je objasnio da će, ukoliko tužilaštvo bude podnelo zahtev za sprovođenje istrage, istražni sudija Veća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu, posle toga, saslušati osumnjičene.

Zahtev za pokretanje istrage podnosi se 48 sati posle privođenja, što znači da bi mogao da bude podnet večeras ili sutra ujutru, kad taj rok ističe.

Akcija hapšenja planirana je više meseci zbog izuzetno visokog rizika, jer prema informacijama službi bezbednosti, svi pripadnici "Gnjilanske trojke" su bili naoružani.

Uhapšeni pripadnici OVK se sumnjiče za kidnapovanje 159 civila srpske nacionalnosti i ubistvo najmanje 51 osobe.

Osumnjičeni su, kršeći odredbe međunarodnog prava i nacionalnog zakonodavstva, osim ubistava, na izuzetno svirep način izvršili veći broj krivičnih dela.

Među tim krivičnim delima su i silovanja, zatvaranja, sakaćenja, mučenja i pljačkanja civila u cilju proterivanja srpskog i nealbanskog stanovništva sa teritorije opštine Gnjilane.
Pogledaj vesti o: Vranje

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.