Izvor: JUGpress.com, 02.Feb.2021, 19:23

Priča o talentovanoj devojčici Taliji Marković

VRANJE

Učenica trećeg razreda Osnovne škole ,,Vuk Кaradžić“ u Vranju, Talija Marković je izuzetno talentovano dete. Ima svega devet godina. Voli da crta i piše i to radi svakodnevno kroz igru. Ali vrlo često to nije samo igra, jer ona stalno stvara nešto novo.

Zahvaljujući svojim talentima u crtanju i pisanju osvojila je 16 nagrada i to na konkurisma ne smo u Vranju, već širom Srbije. Neki njeni radovi, >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << koji su nastali iz njene mašte, kao što je višestruko nagrađivana pesma „Volim Gricka“, našli su se u Zborniku dečjih pesama „Zemlja snova“ i Malom zabavniku.

„Volim da crtam i pišem. Za vreme vanrednog stanja zbog korona virusa, pisala sam pesme i priče i tako dobila mnoge nagrade. Volim da čitam jer se tada u mojoj glavi stvaraju mali stihovi o raznim junacima, ljubimcima i njihovim doživljajima. Кada vozim bicikl ili trotinet i oni putuju sa mnom, obilaze svet, svi ti mali što žive u mojoj glavi. Pošto mnogo volim životinje, ptice i bube, ribe i dinosauruse uvek o nekome nešto napišem. Ako je to pesma, onda se trudim da ima rime, a ako ih crtam trudim se da boje budu lepe i da svi razumeju moje misli“, priča Talija.

Njen talenat za pisanje stihova prepoznala je njena vaspitačica u vrtiću.

„Dok bi šetali ja bih pevušila moje stihove, a ona bi sve to snimala mobilnim telefonom da bi ostalo zabeleženo, jer tada nisam znala da pišem. Tako sam i prvog dana u školi recitovala svoje stihove koje sam smislila dok sam sedela u prvoj klupi sa drugom, uzbuđena što sam pošla u školu i upoznala učiteljicu Sonju Stojanović. Ponekad na času, iako to ne sme da se radi, ja zapišem neki stih koji se stvori u mojoj glavi, jer u suprotnom može da odleti ili se zaboravi“, kaže ova talentovana devojčica.

Prvu pesmu posvetila je mami, kada je bila đak prvak. Bio je to njen poklon za 8. mart.

Pesma je na konkurs Dečjeg saveza grada Vranja ,,Najlepša mama na svetu – moja mama” 2019. godine, osvojila treću nagradu. Mesec dana kasnije Talija je dobila drugu nagradu na likovnom konkursu Zavoda za javno zdravlje u Vranju, pod nazivom ,,Oralno zdravlje čuvamo od najranijeg uzrasta“

I tako je počelo. Nizale su se prelepe pesme i crteži nastali iz Talijine mašte koji nisu ostali nezapaženi. Nizale su se i nagrade. Zidove njene kuće krase diplome iz Beograda, Blaca, Sombora, Velike Plane i Vranja. Njene pesme objavljene su u dva zbornika dečjih pesama koji su izdati u Beogradu i Nišu. Ističe da joj je najznačajnija nagrada prvo mesto na Božićnom konkursu u kategoriji likovnog rada koji je decembra 2019,  raspisala Eparhija vranjska.

U kategorji literarnih radova pored pesma ,,Volim Gricka” je i priča „O Sović Sovi i njenim prijateljima“ koja je nagrađena na konkursu ,,Golubić 2020” organizovanom u Somboru 2020. godine.

Za rezultate u literarnom i likovnom stvaralaštvu u školskoj 2019/2020. godini, Talija je od škole koju pohađa nagrađena knjigom „Ilijada i Odiseja“.

Talija mnogo voli životinje pa nije ni čudo što joj je želja da kad poraste bude veterinaraka.

„Volela bih da lečim životinje, velike i male, divlje i domaće. I ptice. Znam da je to teško, ali vredno učim i trudiću se da ostvarim svoj san, a to je da lečim svoje drugare, životinje.

Ova devetogodišnja devojčica je pametno i maštovito dete. Vrlo često ume da iznenadi nekim odgovorom na postavljeno pitanje i tako potvrdi da je „zrela“ za svoje godine.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.