Prezentacija Prostornog plana brane „Prvonek“

Izvor: JUGpress.com, 17.Mar.2018, 14:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prezentacija Prostornog plana brane „Prvonek“

VRANJE

U Vranju je održana javna prezentacija Plana područja posebne namene sliva akumulacije brane „Prvonek“.

,,Važno je da akumulacija „Prvonek“ dobije planski dokument, koji do sada nije imala, jer će njime biti utvrđeni režimi i zone zaštite i sprečeno neadekvatno korišćenje prostora odnosno zemljišta. Ova akumuacija nije ugrožena >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << kao druge, usled bespravne gradnje ili nekih drugih aktivnosti“, rekao je pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, mr Đorđe Milić.

On je dodao da su u planu tri zone zaštite – neposreda, uža i šira. Pravila su striktna i nema kompromisa što se tiče neposredne zone zaštite gde se štiti akumulacija.

„U neposrednoj zoni nisu dozvoljene nikakve aktivnosti, jer bi na taj način bio ugrožen kvalitet vode. U drugoj zoni postoje određena ograničenja, dok su u trećoj kompatibilni sadržaji koji su dozvoljeni i odnose se na poljoprivredu i turističko-rekreativne sadržaje“, istakao je Milić.

Javna rasprava je održana u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji.

Stručni obrađivač planskih dokumenata je Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije, a nosilac izrade Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Na ponuđena planska rešenja zainteresovana fizička i pravna lica mogu podneti pisane predloge i sugestije nadležnom ministarstva.

Akumulacija „Prvonek“, nakon više od deceniju i po gradnje, puštena je u rad 2005. godine. Nije imala važan planski dokument kojim se utvrđuju režim i zone zaštite akumulacije. On je neophodan radi očuvanja prirodnih resursa, sprečavanja divlje gradnje, ali i zaštite samog zemljišta oko brane i u njenoj blizini.

Javnoj prezentaciji koja je održana u zgradi Skupštine grada prisustvovali su gradsko rukovodstvo, predsednik Gradske opštine Vranjska Banja, kao i predstavnici „Vodovoda“ i „Urbanizma“.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.