Preduzeća duguju tri milijarde evra državi!

Izvor: NaDlanu.com, 21.Jul.2013, 20:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preduzeća duguju tri milijarde evra državi!

Preduzeća u Srbiji državi duguju oko tri milijarde evra poreza. Poreska uprava (PU) Srbije nedavno je objavila listu najzaduženijih, na kojoj je 227 aktivnih preduzeća.

Neki od najvećih dužnika državi godinama duguju desetine miliona eura, a posluju bez stečaja i likvidacije.Kompanija Simpo nije u stečaju, niti u likvidaciji, iako je to firma koja zvanično najviše duguje za porez. Prva je na listi dužnika PU-a.Simpo Vranje >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << duguje oko 44 miliona evra. Mera Invest Marka Miškovića duguje oko sedam miliona evra, a Simteks iz Subotice duguje oko šest miliona evra.Blokada računaU PU kažu da je u toku sveobuhvatna akcija blokade računa firmi koje nisu platile porez. Među njima su Jat Catering, pojedini fudbalski klubovi, pozorišta, domovi zdravlja, bolnice, komunalna preduzeća...Pomoćnica direktora PU-a Rada Kostić je rekla: "Nema izuzetaka. Da akcija koju smo pokrenuli daje efekte, znači daje, jer su se drastično povećali prihodi budžeta, pa i prihodi fondova."Ministar finansija Mlađan Dinkić je u međuvremenu poručio da će svi morati da plate dug. Ukoliko to ne učine, dugovi će biti pretvoreni u državno vlasništvo."Ukupno za porez državi Srbiji preduzeća duguju čak oko tri milijarde evra. Problem je što je 70 odsto tih firmi u stečaju ili likvidaciji, samim tim kod njih je i najveći deo tog novca", izvieštava reporter Al Jazeera-eGomilanje dugovaStručnjaci kažu da se dugovi kod preduzeća gomilaju godinama i postavljaju pitanje zašto ranije nisu naplaćeni."Postoji ona izreka - samo od smrti i poreza ne može da se pobegne. U Srbiji izgleda od poreza može da se pobegne, i to je loš signal za sve one koji dolaze da posluju u Srbiju, sve strane kompanije poruka da možete da ne plaćate poreze. To znači da u Srbiju dolaze svakakvi avanturisti da kao investiraju novac, a da odavde izvlače novac a da ne plaćaju porez", ocenio je Miša Brkić, ekonomski novinar.Bolnice, klinički centri i komunalna preduzeća imaće olakšice u vraćanju duga. Do sada su blokirani računi u 225 aktivnih firmi.Al Jazeera
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na NaDlanu.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.