Pozorište kolateralna šteta?

Izvor: B92, 02.Jul.2012, 10:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pozorište "kolateralna šteta"?

Vranje -- Jutros oko 4 sata izbio požar u zgradi pozorišta u Vranju. Povređenih nema, a pričinjena je velika materijalna šteta. Požar je kasnije ugašen.

Postoje osnovane sumnje da je požar u kome je potpuno izgorelo 120 godina staro vranjsko pozorište "Bora Stanković" podmetnut i intenzivno se traga za nepoznatim izvršiocima, izjavio je portparol Policijske uprave u Vranju Dragan Stamenković.

Stamenković je agenciji Beta rekao da "ima tragova koji ukazuju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na sumnju da je požar u diskoteci 'Paladijum', koja je pre 20 dana otvorena na mestu na kome se ranije nalazila diskoteka 'Alkantra', izazvan zapaljivom tečnošću, najverovatnije benzinom, a da je pozorište koga od diskoteke deli jedan zid kolateralna šteta".

"Policija proverava grupu osumnjičenih za podmetanje požara u diskoteci. Iako se pozorište koje je najviše stradalo u tom požaru, kao i diskoteka nalazi preko puta Policijske uprave, nemamo video nadzor ispred uprave, počinioci su zasad nepoznati, ali iz grupe koja se vezuje za diskoteku, a ne za pozorište", kazao je Stamenković.

"Stara zgrada pozorišta izgorela je u potpunosti. Požar je ugašen, a pred zgradom imamo samo jedno dežurno vatrogasno vozilo kojim se kontroliše situacija u podrumu zgrade", rekao je komandir Vatrogasnog bataljona iz Vranja Vedran Tašković.

On je objasnio da je tokom noći vatra zahvatila podrumske prostorije do kojih su vatrogaci teško došli.

"I u podrumu, gde vatra tu i tamo tinja, situacija je pod kontrolom. Dim koji se pojavljuje nastaje od zagrejanih cigli, ali je situacija pod kontrolom", rekao je Tašković i dodao da su građani iz svih susednih objekata apsolutno bezbedni.

Na gašenju požara trenutno je angažovano 40 vatrogasaca kojima posao otežava činjenica da je vatra zahvatila i podrumske prostorije, rečeno je danas na konferenciji za novinare.

U požaru niko nije povređen, a načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Vranju Drakče Stanojković je rekao da je vatra zahvatila površinu od oko 500 kvadratnih metara.

Prema rečima gradonačelnika Vranja Miroljuba Stojčića, istraga će utvrditi šta je uzrok, ali ima indicija da se možda radi o podmetanju požara.

"Istraga će reći svoje, ali ja hoću da kažem da za sada sve ukazuje da je požar podmetnut", rekao je Stojčić, navodeći da su na licu mesta pronađeni ostaci prolivenog benzina i kantice za benzin.

Direktor pozorišta Nebojša Cvetković je kazao da stari deo zgrade u kome su bila dva kluba, sala sa oko 400 mesta, scena sa opremom i podrum, više ne postoje.

Vatra je jutros rano zahvatila zgradu pozorišta "Bora Stanković" u Vranju, vredan kulturni i istorijski spomenik, sagrađen pre 120 godina. Zgrada se nalazi u centru grada, 50 metara od Skupštine grada i stotinak metara od Policijske uprave.

"Sve je uništeno. Ostali su pepeo i garež. Nadamo se da vatra nije doprla do arhivske gradje neprocenjive vrednosti koja je smeštana u novom delu zgrade", rekao je Cvetković.

On je dodao da je sva sreća što u požaru nije povredjena gostujuća glumica iz Valjeva Milica Trifunović, koja je, pripremajući se za premijeru, spavala u pozorišnom apartmanu.

Dok vatrogasci rade na gašenju požara u podrumskom delu pozorišta, na lice mesta stigli su policijski stručnjaci iz Niša i istražni sudija Višeg suda u Vranju Vladan Mićović.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izgorelo pozorište u Vranju

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 02.Jul.2012

Jutros oko četiri sata izbio je požar u zgradi pozorišta u Vranju. Povređenih nema, a pričinjena je velika materijalna šteta, javlja RTS. Jutros oko tri sata i 50 minuta vatrogasnoj jedinici je prijavljen požar koji je zahvatio zgradu pozorišta u Vranju i kafić u neposrednoj blizini. Vatrogasne...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Izgorelo vranjsko pozorište

Izvor: medio.rs, 02.Jul.2012

Jutros oko 4 sata izbio je požar u zgradi pozorišta u Vranju. Povređenih nema, a pričinjena je velika materijalna šteta, javlja RTS.

Nastavak na medio.rs...

Izgorelo pozorište u Vranju

Izvor: Vesti-online.com, 02.Jul.2012

Jutros oko 4 sata izbio je požar u zgradi pozorišta u Vranju. Povređenih nema, a pričinjena je velika materijalna šteta...Jutros oko 3 sata i 50 minuta vatrogasnoj jedinici je prijavljen požar koji je zahvatio zgradu pozorišta u Vranju i kafić u neposrednoj blizini. Vatrogasne ekipe uspele su...

Nastavak na Vesti-online.com...

Požar u vranjskom pozorištu

Izvor: Akter, 02.Jul.2012

Požar koji je rano jutros izbio u vranjskom pozorištu je lokalizovan, ali još nije ugašen, a na njegovom gašenju radi 40 vatrogasaca kojima posao otežava činjenica da je vatra zahvatila i podrumske prostorije

Nastavak na Akter...

Ugašen požar u vranjskom pozorištu

Izvor: RTS, 02.Jul.2012

Veliki požar u zgradi Pozorišta "Bora Stanković" u Vranju ugašen. Povređenih nema, ali je pričinjena velika materijalna šteta. Sumnja se da je požar podmetnut...Požar koji je jutros oko 4 sata ujutru izbio u Pozorištu "Bora Stanković" u Vranju ugašen je posle višesatnih napora vatrogasaca. U...

Nastavak na RTS...

Zapalili noćni klub, izgorelo pozorište

Izvor: Danas, 02.Jul.2012

U požaru koji se dogodio juče u ranim jutarnjim satima u potpunosti je izgorela zgrada pozorišta „Borisav Stanković“, iako je u gašenju vatre učestvovalo više od pedeset pripadnika Vatrogasnog bataljona iz Vranja. U požaru nije bilo povređenih i nastradalih, a u vreme vatrene stihije koja...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.