Povodom Svetskog dana knjiga pokloni za Nišlije i Vranjance

Izvor: JužneVesti.com, 23.Apr.2021, 20:39

Povodom Svetskog dana knjiga pokloni za Nišlije i Vranjance

Svetski dan knjige i autorskih prava, 23. april, u Nišu i Vranju obeležen je akcijom poklanjanja knjiga sugrađanima. U Vranju je prolaznicima na ulici podeljeno oko 80 knjiga raznih žanrova, domaćih i stranih autora, dok su Nišlije knjigu na poklon mogle da dobiju u gradskom prevozu.

Knjige u Vranju prikupljene su zahvaljujući biblioteci “Bora Stanković” i JU “Narodni univerzitet”, a prolaznicima su ih >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << u centru delili članovi Udruženja “Borino i evropsko Vranje” i volonteri Kancelarije za mlade.

U Vranju dopunjene i ulične biblioteke; foto: Udruženje građana "BEV" Dopunjene su i ulične biblioteke, odakle će građani takođe moći da ih pozajmljuju.

Ovom akcijom želeli smo ne samo da obeležimo Svetski dan knjige, već i da podsetimo sugrađane koliko važnu ulogu ima knjiga u životima svih nas. Takođe, cilj nam je i da podržimo projekat uličnih biblioteka udruženja “BEV” - rekla je zamenica gradonačelnika Zorica Jović.

Nišlije su knjigu na dar mogle da dobije u gradskom prevozu koji je išao od Železničke stanice, pored Apelacionog suda, do stanice kod pekare “Čair”.

Akciju “Uvek sa knjigom” organizovali su predsednik opštine Palilula Bratislav Vučković, glumac i književnik Miroljub Nedović Riki, književnik i novinar Negoslava Stanojević i dr Dragan Vukadinović.

Niški kulturni centar i Narodna biblioteka „Stevan Sremac“ obezbedili su više od 3.000 knjiga koje su podeljene u četiri gradske i četiri prigradske škole.

U osnovnim školama „Dositej Obradović“ i „Vojislav Ilić Mlađi“ u Humu uručila ih je gradonanačelnica Dragana Sotirovski, koja je rekla da su namenjene prvenstveno deci, ali ima i knjiga za stručno osposobljavanje nastavnog kadra.

Inače, odluka o obeležavanju Svetskog dana knjige i autorskih prava doneta je na Generalnoj konferenciji UNESCO - a, u Parizu 1995. godine.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.