Potpisani ugovori za prečišćavanje otpadnih voda

Izvor: RTS, 12.Jun.2014, 17:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potpisani ugovori za prečišćavanje otpadnih voda

Gradonačelnici Kruševca, Vranja i Užica potpisali su u Palati Srbija sa predstavnicima Nemačke razvojne banke ugovore vredne 60,8 miliona evra za sprovođenje programa "Vodosnabdevanje i prečišćavanje otpadnih voda u opštinama srednje veličine u Srbiji III".

Nemačka razvojna banka KFV obezbedila je 46 miliona evra, a deo od 14,8 miliona obezbeđeno je iz IPA fondova, prenosi Tanjug.

Ministarka >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković navela je da je ukupna vrednost programa 150 miliona evra i napomenula da saradnja sa nemačkom bankom na ovim projektima traje od 2005. godine.

Ministarka je istakla da je Nemačka jedna od najvažnijih ekonomskih partnera što potvrđuje i poseta premijera Aleksandra Vučića Berlinu.

Ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm je rekao da ugovori imaju ogroman značaj za zaštitu životne sredine u našoj zemlji.

Vilhelm je podsetio da grad Beograd, koji broji 2,5 miliona stanovnika, nema uređaje za prečišćavanje otpadnih voda koje kao takve odlaze u Dunav i ugrožavaju i građane i životnu sredinu.

Šef sektora za informisanje i medije Delegacije EU u Beogradu Ramunas Janušauskas naveo je da su u Srbiji i dalje prečišćava samo pet do 10 odsto otpadnih voda čime se, kako je rekao, zagađuju izvorišta pijaće vode i životne okoline.

Ugovorima će biti pokriveno 23 odsto vrednosti projekata, dok će ostatak finansirati Vlada Srbije i lokalne samouprave.

Direktor kancelarije KFV banke u Beogradu Jirgen Velšof najavio je da će ta banka imati inicijalni sastanak sa predstavnicima još osam opština iz Srbije sa kojima će razgovarati o realizaciji projekata vodosnabdevanja i prečišćavanja otpadnih voda.

"Sa ova dva programa biće obuhvaćeno oko trećine stanovništva Srbije, što ukazuje na njihovu važnost", istakao je Velšof.
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Za vodosnabdevanje 60 mil evra

Izvor: B92, 12.Jun.2014

Beograd -- Danas je U Beogradu potpisan ugovor o sprovođenju programa vodosnabdevanja i prečišćavanja otpadnih voda ukupne vrednosti 60,8 miliona evra...Ugovor su potpisali gradonačelnici i direktori komunalnih preduzeća nadležni za vodovod i kanalizaciju Kruševca, Užica i Vranja sa Nemačkom...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.