Izvor: JUGpress.com, 15.Maj.2021, 22:15

Posle skoro 600 dana rekonstrukcije u Vranju je za javnost otvoren Gradski park

VRANJE

Vranjanci su najzad dočekali kraj radova u Gradskom parku koji je zbog rekonstrukcije bio zatvoren od početka oktobra 2019. godine.

Radovi su trajali predugo, s obzirom da je najavljeno da će biti završeni za 120 radnih dana, a ne nekoliko puta više. I pored toga zadovojni su onim što je urađeno u ovoj oazi zelenila koja postoji 130 godina.

Na otvaranju su najnestrpljivija bila deca koja su >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << na ovaj značajan događaj za grad došla u organizaciji Predškolske ustanove „Naše dete“, svojih roditelja, ali i baka i deka.

Svečanom otvaranju pored predstavnika lokalne vlasti prisustvovala je i ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Srbije, Tatjana Matić čije je ministarstvo obezbedilo deo sredstava za rekonstrukciju.

Ona je izjavila da je „ovaj park dokaz da Vranjanci umeju da budu brzi i efikasni!!!“

Čestitala je na ovako lepom parku, poželela sreću i poručila da ga čuvaju i brinu se o njemu i da i narednih 130 godina ostane ovakav kakav jeste, jer je to istorija i tradicija koju Vranje ima.

„Vi Vranjanci imate čime da se podičite i ponosite, pa budite svesni toga. Svakako da je ovo bio jedan od značajnijih projekata za koje je resorno ministarstvo obezbedilo finansije, i danas dok uživam ovde sa vama shvatam koliko je to zaista opravdano. Resorno ministarstvo u poslednjih pet godina izdvojilo je oko 60 miliona dinara za različite projekte, a rekonstrukcija parka u Vranju je jedan je od značajnijih.

Vaš kraj ima ogromni potencijal za razvoj turizma, nemojte to nikada zaboraviti. Ponosna sam što stojim ovde pored spomenika velikom Bori Stankoviću, a verujem da bi i on danas bio ponosan na nas. Čuvajte ovo što imate, ali i razvijajte i unapređujte mogućnosti vašeg kraja, a resorno ministarstvo uvek će podržati dobre ideje“, rekla je Matić koja je prenela srdačne pozdrave Rasima Ljajića u čije je vreme, dok je bio ministar, odobren ovaj projekat.

Ona je dodala da će se saradnja između grada Vranja i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija nastaviti kroz nove projekte, o čemu je bilo reči na sastanku u Gradskoj kući koji je prethodio svečanosti.

Obraćajući se prisutnima gradonačelnik Slobodan Milenković je rekao da smo svedoci nove epohe i nove ere Gradskog parka kome se svi radujemo.

„Mi smo danas svedoci jedne nove epohe. Ovo je bio jedan zahtevan i složen projekat. Nije bilo lako projektno uskladiti višefazno renoviranje parka. Da spojimo tradicionalno i moderno. Da sačuvamo dušu našeg parka iz davnih vremena, ali i da prostor oplemenimo novim sadržajima. Da otrgnemo od zaborava sećanja stara više od jednog veka. Prilikom rekonstrukcije, rukovodili smo se namerom da novo lice Gradskog parka prilagodimo potrebama onih kojima je zapravo i namenjen, a to su naši sugrađani, rekao je gradonačelnik.

On se zahvalio Vranjancima na razumevanju i strpljenju, kao i izvođačima radova.

„Posebno hvala Vladi Republike Srbije i resornom ministarstvu na finansijskoj podršci i nesebičnoj pomoći u realizaciji projekta. Parkovi su ogledalo jednog grada. Hajde da svi zajedno povedemo računa o prirodi koja nas okružuje, hajde da zajedno čuvamo naš park kako bi bio dobar našim naraštajima“, rekao je gradonačelnik Slobodan Milenković.

Park je kompletno uređen, opremljen brojnim sadržajima koji podrazumevaju fontanu, muzički paviljon, instalacije, mobilijar, dečje igralište, šahovski kutak, tri česme, video nadzor. Obnovljena je i letnja scena, instalirana LED rasveta, a novi izgled dobio je i centralni plato ispred spomenika Borisavu Stankoviću. Izgradnja ogradnog zida ostavljena je za neku narednu fazu. Pod stazama je 33 odsto površine, dok zelenilo obuhvata oko 20 hiljada metara kvadratnih. Ovaj park je jedan od najstarijih u Srbiji, a projekat je rađen po ugledu na prvi nacrt iz 1938. godine i u potpunosti je adaptiran potrebama građana.

Vrednost radova je 96 miliona, od čega je 40 obezbedilo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, a ostatak grad Vranje.

Svečanost je uveličao nastup hora Muzičke škole „Stevan Mokranjac“, mališani Predškolske ustanove ,,Naše dete“ i animator iz Beograda.

Simboličnim puštanjem balona u vazduh završena je svečanost zvaničnog otvaranja Gradskog parka.

Uoči otvaranja parka, gradonačelnik je sa saradnicima priredio prijem za ministarku na kome je bilo reči o budućim razvojnim projektima u oblasti turizma na teritoriji grada Vranja.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.