Izvor: Blic, 22.Nov.2009, 01:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posle kursa radna knjižica

Vranje - Posle petogodišnje pauze, u vranjskom „Zavarivaču" ponovo radi škola zavarivanja, koju pohađa devet polaznika. Dugo je jedan od evropskih lidera u ovoj branši bio rasadnik vrsnih varilaca, koji su da bi više zarađivali napustili zemlju i otišli u pečalbu. Sada su se našli u situaciji da nemaju dovoljno ovih majstora.



Direktor Srboljub Vasiljević ističe da ova firma, koju je početkom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << marta kupio konzorcijum sa šabačkom „Galeb grupom" na čelu, godinama kuburi s nedostatkom varilaca. Na konkurse koji su stalno otvoreni niko se nije javio.

– Od 1970. godine obučili smo preko 1.700 zavarivača. Zanimanje je izuzetno atraktivno i traženo u svetu. U ovom trenutku spremni smo da u radni odnos primimo najmanje 30 majstora zavarivanja. Varioci su deficitarni i nema ih na evidencijama Nacionalne službe za zapošljavanje Srbije – kaže Vasiljević.

Predsednik UO kompanije "Galeb grup” Petar Mirković kaže da je praktično bio prinuđen da ponovo otvori školu zavarivanja zbog sve većih potreba u proizvodnji čeličnih konstrukcija i procesne opreme.

– Tromesečno školovanje košta 1.500 evra i mi to sami finansiramo. Ko uspešno završi školu odmah dobija posao. Neophodno je još i da izbalansiramo odnos između proizvodnih i administrativnih radnika – rekao je Mirković.

Inače iz Švedske su stigli najsavremeniji aparati za zavarivanje koji se koriste za obuku budućih radnika, a ta oprema je koštala 150.000 evra. Školom zavarivanja rukovode instruktori Adam Vračarević iz Šapca i Petar Jovanović iz Vranja. Obojica ističu da se u školi primenjuju visoki svetski standardi u oblasti zavarivanja.

– Zavarivanje je složen, odgovoran i izuzetno težak posao. To je i umetnički zanat, koji se do kraja života uči i usavršava. Reč je o jedinom zanatu koji se uči pod maskom. Jednostavno zato što golim okom ne može da se vidi mesto zavarivanja. Svaki varilac treba znalački da od rastopine materijala napravi kvalitetan var – priča Adam Vračarević.

Petar Jovanović navodi da se polaznici škole uče savremenom evropskom zavarivanju. On se nada da će novi mladi varioci povratiti stari sjaj „Zavarivaču", koji je pre više od tri decenije bio poznat širom sveta.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.