Porast broja zaraženih u Vranju zbog nepoštovanja mera, rešenje u strožoj kontroli

Izvor: JužneVesti.com, 02.Mar.2021, 19:29

Porast broja zaraženih u Vranju zbog nepoštovanja mera, rešenje u strožoj kontroli

Da je naglašeni porast broja novoobolelih u Vranju posledica nepoštovanja protivepidemijskih mera građana, ali i onih koji su trebali da ih kontrolišu, rekao je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić nakon sastanka koji je u tom gradu održan zbog loše epidemiološke situacije. On, kao i epidemilog Branislav Tiodorović, rešenje vide u drugačijem odnosu u sprovođenju mera, što znači većoj disciplini i strožoj kontroli.

Kako je rekao Vekić, do propusta >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << je posebno došlo u prodavnicima, tržnim centrima i ugostiteljskim objektima.

Dok smo dolazili kod vas prošetali smo gradom, ulazili u prodavnice, tržne centre, restorane. Ono u šta smo se lično uverili je da se mere ne poštuju. U jednoj prodavnici, iako je ispred ulaza bio redar koji je merio temperaturu i radio dezinfekciju ruku, nijedan zaposleni prodavac ne nosi masku. U ugostiteljskim objektima gde bi trebalo da bude dvadesetak stolova, obično je preko 30. Ni kretanje u tim objektima nije ispoštovano. Čuli smo neprijatne priče o “Lidlu” gde imate masovne posete iz Severne Makedonije i ljudi praktično iz autobusa utrčavaju u objekat. To je glavni razlog povećanja broja novoobolelih i dogovor je da se disciplina podigne na viši nivo - rekao je Vekić.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje, najveći broj novoobolelih je između 40 i 59 godina, a kako je rekao Vekić, broj novooboleih u osnovnim i srednjim školama nije zabrinjavajući.

Epidemiolog Branislav Tiodorović je situaciju ocenio kao veoma ozbiljnu i tešku i mišljenja je sada da je prelomni trenutak da se dovede pod kontrolu.

Odnos u sprovođenju mera mora da bude drugačiji, svih činioca koji kontrolišu i onih koji moraju da ih poštuju i da se u tom smislu radna temperatura podigne do maksimuma - od stanovnika do onih koji kontrolišu - rekao je Tiodorović.

Dodao je da za sada nema potrebe da se menja organizacija rada u Zdravstvenom centru, ali da je za toliki pritisak možda potrebna još jedna kovid amulanta.

Tidorović smatra da je možda neophodno uvesti vanredno stanje u zemlji, ali da je to procedura koja može da potraje.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković kaže da će lokalna samouprava u narednom periodu učiniti sve da se poveća disciplina građana i kontrola svih propisanih mera.

Podsetimo, Vranje se poslednjih dana kreće od drugog do mesta na listi gradova koji beleže najveći dnevni broj zaraženih. Prema poslednjim podacima Štaba za vanredne situacije, broj novoobolelih je u odnosu na nedelju skoro dupliran - u nedelju je bilo 64 zareženih, a prethodnog dana čak 108 od 157 u celom Pčinjskom okrugu.
Pogledaj vesti o: Vranje

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Neophodno je da građani shvate ozbiljnost situacije

Izvor: JUGpress.com, 02.Mar.2021

VRANJE..Protivepidemijske mere u Vranju se ne poštuju u potpunosti, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja prof. dr Berislav Vekić, nakon sastanka koji je u ovom gradu održan na inicijativu premijerke Srbije Ane Brnabić, zbog velikog broja zaraženih korona virusom...On je dodao da...

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.