Poplave u Kraljevu, Vranju... odron na Ibarskoj

Izvor: Mondo, 09.Nov.2016, 17:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poplave u Kraljevu, Vranju... odron na Ibarskoj

Reka Ibar je, usled velikih padavina, izašla iz korita od Raške prema Kraljevu, u Vranju pod vodom pedesetak domaćinstava, kod Leskovca najmanje petnaest...

Foto: Tanjug, Alem Rovčanin

Zbog odrona na Ibarskoj magistrali u mestu Žarče kod Ušća, obustavljen je saobraćaj jednom trakom, rečeno je danas agenciji Beta

Kako je Beti rekao načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Kraljevu >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Radoica Kočović, putari rade na raščišćavanju.

UPOZORENJE: Crveni meteoalarm u Srbiji!

Kočović je rekao da su putari noćas intervenisali i u Polumiru, gde je takođe došlo do odrona kamenja na Ibarsku magistralu, koji je tokom noći uklonjen, kao i da je do odrona u Žarču došlo jutros oko 9.00.

On je naveo da je nadošla i Zapadna Morava u naselju Grdica, ali da se ne očekuje dalji porast vodostaja te i reke Ibar u Kraljevu.

Potop u Sjenici, vanredna situacija u Prokuplju!

"Zapadna Morava još nije presekla komunikaciju u Grdici, na ivici je da se izlije, ali ne očekujemo njen veći porast, kao ni Ibra, jer se smanjuje vodostaj u gornjim vodotokovima. Nadamo se da naselja neće biti ugrožena jer su padavine manje, a najavljen je i njihov prestanak u popodnevnim satima", rekao je Kočović.

Kočović je dodao da je zaštitni bedem u izgradnji na Zapadnoj Moravi pod kontrolom.

"Taj bedem držimo pod kontrolom, i ako bude potrebno zatvorićemo i tu tačku kako se voda ne bi izlila prema naselju", kazao je Kočović.

VRANJE: POPLAVLJENO PEDESETAK DOMAĆINSTAVA

Na području Vranja, zbog jakih padavina voda je ušla u podrumske prostorije i garaže oko 50 domaćinstava, izjavio je danas pomoćnik gradonačelnika Vranja Aleksandar Stojković.

Vodastaji u opadanju

"Trenutno su vodostaji u opadanju a vatrogasne i ekipe gradskog vodovoda su na terenu da bi iz domaćinstava koja su prijavila problem iscrpli vodu iz uglavnom podrumskih prostorija" rekao je Stojković, upozorivši namoguću pojavu klizišta. Prema podacima Meteorološke stanice, u Vranju je juče palo 69,5 litara kiše po metru kvadratnom, a danas do 13.00 sati još 16 litara.

Stojković je rekao da je najviše problema bilo u donjem delu grada, zbog izlivanja atmosferske kanalizacije, kao i u nekoliko okolnih sela u kojima su problem napravili neočišćeni odvodni kanali.

Stojković je za agenciju Beta izjavio da se još ne zna konačan broj domaćinstava kojima je voda ušla u domove jer su gradske službe još na terenu i prikupljaju podatke.

"Pojavilo se i plavljenje oranica pored sela Zlatokop, Tibužde i Kupninice a bilo je i prikupljanja vode na nekoliko kritičnih tačaka koje nisu mogle da se brane ali nisu bili ugroženi objekti i ljudi", rekao je Stojković.

Prema njegovim rečima plavljenje podrumskih prostorija i garaža prijavljeno je i u naselju Savinci u Vranjskoj Banji vode koje nije bilo moguće da se brani.

ALARM U LESKOVCU ZBOG JUŽNE MORAVE

Najmanje 15 kuća, kao i stotine dvorišta i podruma je danas poplavljeno u Leskovcu i okolini gde se izlila Južna Morava, a kiša je posle dva dana prestala danas popodne.

"Južna Morava se izlila na regionalnom putu kod Grdelice i poplavila kolovoz. Za sada situacija nije alarmantna, ali će biti kritično u narednih pet do šest sati", kazao je Beti većnik grada Leskovca Dejan Cakić.

"Uspeli smo da prokopamo kanale, pa se voda visine od pola metra povukla", kazao je za Betu predsednik opštine Bojnik Nebojša Nenadović i dodao da su u selu Stibla poplavljena polja, a u samom Bojniku nekoliko kuća.

Nema voda za piče u Vlasotincu

Problema ima i u Vlasotincu gde je reka Vlasina nadošla i zamutila se, te od sinoć nema vode za piće jer je Fabrika vode uzima iz te reke. U delu Vlasotinca kanalizacija se izlila u dvorišta i na ulice.

Najkrtitičnije je danas bilo u leskovačkom naselju Kumalak, gde je voda poplavila šest kuća.

"Uništeno mi je sve što sam imala. Vatrogasci su došli i izvukli decu, a ja stojim ovde na kiši i čekam na red da se i iz moje kuće ispumpa voda", rekla je za Betu samohrana majka iz tog naselja Jelena Stefanović.

Kritično je bilo i u naselju Bobište, koje je Tulovska reka minulih godina tri puta plavila, a danas je voda, uprkos ispumpavanju, ušla u dvadesetak podruma i pomoćnih prostorija.

Stanovnike Bobišta i Kumalaka je posetio gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović i kazao da je za 24 časa po kvadratnom metru palo 80 litara kiše što kanalizaciona mreža nije mogla da prihvati.

"U rekonstrukciju kanalizacionog sistema i čišćenje kanala u gradu i okolini smo uložili samo u poslednjih nekoliko godina više od 30 miliona dinara. Naporno radimo da prođu još neki tenderi kako bi završili kanalizacionu mrežu u 17 sela u okolini Leskovca", rekao je leskovački gradonačelnik.
Pogledaj vesti o: Vranje,   Poplave

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.