Izvor: Blic, 26.Okt.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomama za pećima na ugalj i drva

Poskupljenje gasa za 60 odsto neće se pogubno odraziti na poslovanje vranjske metalne industrije „Alfa plam", najvećeg srpskog proizvođača peći, štednjaka, kamina i drugih aparata za domaćinstvo.

U najboljoj firmi na jugu Srbije ističu da je zbog više cene ovog energenta povećana potražnja za pećima, štednjacima i kaminima na drva i ugalj, koji u godišnjem proizvodnom programu „Alfa plama" učestvuju čak sa 80 odsto. Rukovodilac prodaje na domaćem tržištu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Slavoljub Milić ističe da ovo preduzeće više od tri decenije proizvodi peći na gas, kao i električne i električno-gasne štednjake.

– Ove godine treba da prodamo 2.500 peći na gas za individualno grejanje od tri do devet kilovata. Iz godine u godinu smanjuje se prodaja peći na gas. Pre više od deset godina prodavali smo i preko 10.000 peći na gas. Očekujemo da će plasman pomenutih grejnih tela ponovo da se poveća kada ruski gas u dogledno vreme južnim krakom stigne i u Vranje, za šta se ozbiljno i temeljito pripremamo. U našem proizvodnom programu su i peći na gas za kuvanje. Naša razvojna služba pre dve godine osmislila je kombinovani štednjak sa rernom na gas, koji ima dobru prođu na tržištu. Inače, proizvodimo peći i štednjake na čvrsto gorivo, peći na gas, kamine, peći i štednjake za etažno grejanje, zatim električne i električno-gasne štednjake i peći na ekološko biogorivo – kaže Milić.

Vrednost ovogodišnje proizvodnje „Alfa plama” premašiće 40 miliona evra. Komercijalni direktor Saša Badžov izjavio je da će s proizvodnih traka ove godine sići oko 170.000 grejnih tela. Na domaćem tržištu biće prodati proizvodi za 15 miliona, a na inostranom za preko 25 miliona evra. Kupcima u zemlji i inostranstvu do sada je prodato oko 120.000 grejnih tela. Oko 65 odsto robe izvezeno je u zemlje bivše Jugoslavije, u Bugarsku, Albaniju, Mađarsku, Rumuniju, Slovačku, Italiju, Rusiju, Nemačku i Finsku.

Naši proizvodi imaju dobru prođu na domaćem i inostranom tržištu zbog toga što su urađeni po strogim evropskim standardima, jer imaju odgovarajuće svetske ateste. Pre godinu dana postali smo jedini srpski proizvođači peći na pelet, koje se sve više koriste u razvijenim zapadnim zemljama. Reč je o pećima za grejanje koje koriste biogorivo pelet od prerađenog drveta. Ono što je značajno je činjenica da je iskorišćenje toplotne energije u ovim pećima veće od 90 odsto i što ova grejna tela ne zagađuju životnu sredinu. Većina naših potrošača još nije informisana o višestrukim prednostima ovih peći, koje proizvodimo u saradnji s italijanskom firmom „Palaceti rojal". Do sada smo italijanskom poslovnom partneru isporučili preko hiljadu ovih peći, rekao je Badžov.

Vranjski metalci inače brinu i o potrošačima, pa je od 1. septembra organizovana akcijska prodaja grejnih tela sa popustom od pet odsto.

Modernizacija tehnologije

Metalna industrija „Alfa plam" godinama slovi za jednu od najboljih srpskih firmi i zbog toga što svake godine u proseku izdvaja preko dva i po miliona evra za modernizaciju tehnologije i proizvodnje. U proteklih desetak godina u razvoj je uloženo više od 25 miliona evra, pa nije slučajno što je „Alfa plam” najveća, najmodernija i najbolja fabrika u svojoj branši u Srbiji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.