Pohvale zaštitnika građana za razvoj pristupačnosti osobama sa invaliditetom za pet opština na jugu

Izvor: JužneVesti.com, 30.Okt.2022, 13:57

Pohvale zaštitnika građana za razvoj pristupačnosti osobama sa invaliditetom za pet opština na jugu

Pored Novog Sada, zaštitnik građana je nagradu za razvoj pristupačnosti osobama sa invaliditetom ove godine dodelio opštinama Babušnica i Bela Palanka. Niš je dobio pohvalu za unapređen pristup uslugama Gradske uprave, iako odbornicu Jasminu Barać Perović i dalje unose u salu pošto nema lifta. Zahvalnice su dodeljene i Vranju i Leskovcu.

Od deset >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << opština i gradova koje je zaštitnik građana ove godine pohvalio i nagradio, polovina je s juga Srbije.

Procenjeno je da su opštine Babušnica i Bela Palanka, pored Novog Sada, najviše doprinele razvoju svih oblika pristupačnosti, piše u saopštenju.

Grad Novi Sad je nagrađen za sveobuhvatno i kontinuirano delovanje gradskih uprava na razvoju svih oblika pristupačnosti i socijalnog uključivanja osoba sa invaliditetom, dok opštine Babušnica i Bela Palanka za doprinos unapređenju pristupačnosti javnih objekata - navode na sajtu ombudsmana.

Odbornica ne može sama u salu, jer je i dalje nepristupačna; foto: Vanja KeserNiš je dobio pohvalu za zalaganje za unapređen pristup uslugama Gradske uprave, iako tamo i dalje nema lifta, pa odbornicu Jasminu Barać Perović na sednice unose u salu.

Zahvalnice su uručene i Vranju i Leskovcu, a zaštitnik građana Zoran Pašalić kaže da je ideja da se oda priznanje onim lokalnim samoupravama koje najviše doprinose pristupačnosti, ali i da se podstaknu i ostale da to čine.

Pristupačnost podrazumeva ne samo pristupačnost fizičkom okruženju, već i informacijama, uslugama, proizvodima. Dostupnost tih sadržaja čini život potpunijim i dostojanstvenijim - ističe Pašalić.

Smatra da se o položaju osoba sa invaliditetom ne govori dovoljno i da je zato važno podizanje društvene svesti, kao i preduzimanje konkretnih mera.

Priznanje je dobio i Šabac, a zahvalnice i Smederevo, Sombor i Svilajnac. Tu nagradu zaštitnik dodeljuje šest godina.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.