Počinje upis đaka prvaka

Izvor: RTS, 01.Apr.2017, 09:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje upis đaka prvaka

Od danas formalno, a od prvog aprilskog radnog dana i praktično, počinje upis prvaka. Polazak u školu donosi tremu i nervozu, ali ne kod dece, već kod roditelja. Najviše ih, kažu, muči, kako najbrže prikupiti potrebnu dokumentaciju, i na vreme obaviti sistematski pregled. Hoće li u učionicu moći i nevakcinisana deca, pedijatri ne umeju da odgovore.
Gotovo 70.000 đaka prvaka od 1. septembra sešće >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u školske klupe. Osnovna škola "Dositej Obradović" u Vranju sada ima četiri odeljenja u prvom razredu, ali i još tri isturena u selima. Očekuju da ove godine upišu 110 novih učenika.

"Inače, tendencija je u opadanju s godinama jer ova škola je imala šest odeljenja do pre par godina. Očekujemo da tokom godine dođe do promena. Malo smo specifični, ova škola ima dosta dece romske nacionalnosti", objašnjava direktorka OŠ "Dositej Obradović" u Vranju Aleksandra Manić.
Da bi se dete upisalo, roditelji treba da dostave izvod iz knjige rođenih, prijavu prebivališta, potvrdu da su deca pohađala pripremni predškolski program. Uz to i potvrdu o zdravstvenom pregledu deteta. Mame i tate iz Vranja se ne žale.
"Sistematski je pri kraju. Nije bilo gužve, valjda zato što smo krenuli ranije", kaže majka budućeg prvaka Olivera Ivanović.
I Boba Marković iz Beograda krenula je na vreme, dva meseca ranije. Gužve u prestoničkim domovima zdravlja, zbog gripa, dodatno otežavaju roditeljima.
"Uglavnom je to u radno vreme, ja imam takvo radno vreme da sam dva dana na poslu a treći dan sam slobodna, znači u toku nedelje mogu da izdvojim vreme, ali recimo neki drugi roditelji koji rade od ponedeljka do petka imaju samo vikend slobodan, a tada ne mogu ništa da urade", priča Boba.
Oko 500 prvaka sistematske preglede obaviće u Domu zdravlja "Stari grad". Počeli su u februaru. Fizijatri i stomatolozi pregledali su decu u vrtićima.
"Za očno i za ušno smo napravili vezne kombinacije tako da od osam i devet ujutru ima slobodnih termina i od šest i sedam popodne. Važno je zapravo da imamo ljudske resurse. Imali smo kolege iz drugih domova zdravlja koji su se žalili da nemaju oftalmologa pa smo im mi pomagali i omogućavali da njihova deca dođu ovde", ističe direktorka Doma zdravlja "Stari grad" Vesna Janjušević.
Sistematski pregled za upis u osnovnu školu podrazumeva i obaveznu vakcinaciju. Ako u domu zdravlja nema dovoljno vakcina, to znači još jedan dolazak za roditelje.
"Polio je odložen ali na potvrdama se napiše da je odložena vakcinacija zbog nedostatka. Mogu da se upišu i dobiće potrvdu ali će doći prosto zbog zdravlja svog deteta", istakla je dr Janjušević.
Sistematski pregledi obavljaju se i u privatnim ordinacijama. Ko je spreman da plati, mora da izdvoji 5.000 dinara za komletan pregled.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.