Izvor: JUGpress.com, 24.Dec.2019, 00:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeo Festival dokumentrarnog filma

VRANJE

U pozorištu „Bora Stanković“ u Vranju sinoć je otvoren 16. Međunarodni festival dokumentarnog filma „Dokument 2019“.

Tokom tri dana koliko traje ova manifestacija ljubitelji dokumentaraca biće u prilici da vide ukupno 13 filmskih ostvarenja, od kojih će neka imati domaću i svetsku premijeru baš u Vranju,  rekao je pozdravljajući publiku organizator Slađan Stojanović Frenki.

Festival je zvanično otvorio predsednik Skupštine grada >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Dejan Tričković, koji je istakao da poslednjih godina dokumentarni film doživljava ekspanziju, jer donosi saznanje o životu i svetu, verodostojno prikazuje stvarnost, svedoči o važnim događajima i značajnim ličnostima, ali i malom čoveku zahvaljujući kome se pokreću neka pitanja i daju odgovori na druga.

,,Zahvaljujući upornosti pokretača i podršci grada, publika u Vranju svih ovih godina ima privilegiju da pogleda najnovija i najzapaženija ostvarenja iz produkcije dokumentarnog filma, kako domaćih, tako i inostranih autora. Vranje se sa ,,Dokumentom“, našlo na mapi filmskih festivalskih gradova, ne samo u zemlji i okruženju, već i u svetu. S obzirom na značaj dokumentarnog filma, lokalna samouprava je ponosna što ima ovakav sadržaj u kulturnoj ponudi i ubuduće će podržati organizovanje ovog festivala“ dodao je predsednik Tričković.

Publici su se predstavili autori nekoliko filmova, Sonja Đekić, Igor Toholj, Sonja Rizoska Jovanovska, Radica Smiljković i Radmila Vulićević.

Sinoć su prikazani filmovi Speleonaut/Pod kamenim nebom u režiji Sonje Đekić (Srbija).

Ti si Alef u režiji Sonje Rizoske Jovanovske iz Severne Makedonije i Kude je taj Niš – Palilulo pozdravio te Čokalija, u režiji Vladimira Ristića (Srbija).

Prvo veče je zatvorio dokumentarac In manus tuas/U tvojim rukama u režiji Milana Majara iz Bosne i Hercegovine.Festival se završava u utorak i ulaz za sve projekcije je besplatan.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.