Počelo snimanje filma zasnovanog na književnom opusu Bore Stankovića

Izvor: JužneVesti.com, 13.Avg.2020, 13:34

Počelo snimanje filma zasnovanog na književnom opusu Bore Stankovića

Nakon višemesečnih priprema, u Ripnju ispod Avale, gde je za potrebe snimanja izgrađena replika Vranja iz 19. veka, počelo je snimanje filma zasnovnog na književnom delu “Nečista krv” Bore Stankovića. Radni naziv filma je “Hadžijino zvono” i očekuje se da će naredne godine publika imati priliku da ga pogleda. Istovremeno kad i film, biće snimljena i serija “Nečista krv”, koja će imati 10 epizoda.

Film u režiji Milutina Petrovića, a po scenariju >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Vojislava Nanovića i Milene Marković, govori o propasti stare srpske gazdinske porodice kroz koju se paralelno provlači i slabljenje osmanske imperije i stvaranje mlade srpske kneževine.

Lik Hadži Trifuna tumači iskusni Dragan Bjelogrlić, dok su uloge sinova Mite i Jovče pripale mladim glumcima u usponu Marku Grabežu i Nedimu Neziroviću. Prvog dana snimanja Grabežove partnerke su bile Nela Mihajlović - Kata i Teodora Dragićević - Stojna - navode iz Filmskog centra Srbije.

Marko Grabež i Nela Mihajlović u "Hadžijinom zvonu"; foto: Filip Andrejević, This and That Productions Kada je reč o seriji, prvu verziju scenarija je pre 4 decenije napisao Vojislav Nanović, a književni opus Bore Stankovića povezao je u porodičnu sagu koja obuhvata period od 40 godina.

Milena Marković je adaptirala prve tri epizode u scenario za film, dok su na preostalim epizodama radili mladi scenaristi Dejan Prcić i Katarina Mitrović. Prvih pet epizoda režira Milutin Petrović, a njegovi ključni saradnici su direktor fotografije Erol Zubčević i montažer Petar Jakonić. Drugih pet epizoda režira Goran Stanković, a sanjim će sarađivati direktor fotografije Aleksandar Karaulić i montažer Uroš Maksimović - navodi se u saopštenju.

Za oživljavanje starog Vranja kroz izgradnju replike zaslužni su scenograf Milenko Mile Jeremić sa svojim timom, a na kostimima je radila Marina Medenica. U autorskoj ekipi projekta su i maskerka Dušica Vuksanović i kompozitor Aleksa Ranđelović.

Direktor filma i serije je Ivan Krstović, urednik Saša Radojević, a iza projekta stoji produkcijska kuća This and That Productions i RTS, uz podršku Filmskog centra i Media programa .

Planirano je, kako se navodi, da snimanje traje 84 dana.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.