Izvor: JUGpress.com, 29.Nov.2022, 18:49

Počela „Književna kolonija 2022“

VRANJE

U Vranju je, u ponedeljak veče, gostovao književnik  Vladimir Pištalo, koji je bio prvi učesnik ovogodišnje „Književne kolonije“, koju već osam godina uspešno oranizuje Narodni univerzitet.

Ljubiteljima lepe pisane reči u sali vranjske gimnazije  predstavljen je književni opus Pištala, jednog od naših najznačajnijih i najčitanijih savremenih pisaca.

Roman „Tesla, portret među maskama“ je u Srbiji ostvario nezabeležen >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << uspeh. Nakon NIN-ove i nagrade Narodne biblioteke Srbije za najčitaniju knjigu, ušao je u čitanke za osnovnu školu i gimnaziju. Objavljen je sa uspehom u svim bivšim jugoslovenskim republikama, a u Sjedinjenim Američkim Državama je doživeo tri izdanja.

Knjiga je prevedena na 16 svetskih jezika, što ga čini i jednim od najprevođenijih domaćih pisaca.

Moderator književnog druženja sa Vladimirom Pištalom bio je Nenad Šaponja, književnik, književni kritičar i vlasnik Izdavačke kuće „Agora“, koji je kroz formu intervjua sa autorom predstavio i ostala njegova dela.

„Кnjiževna kolonija je nastala zahvaljujući ideji da stvaralaštvo naših najznačajnijih savremenih pisaca predstavimo kako publici na književnim večerima, tako i učenicima osnovnih i srednjih škola, u okviru kreativnih radionica. Ta ideja je zaživela i već osam godina krajem novembra i početkom decembra naš grad postaje prestonica književnosti. Danas, ova manifestacija pored pisaca, okuplja i književne kritičare, prevodioce, izdavače i druge učesnike književnog života, što doprinosi raznovrsnijem programu rada sa mladima“, istakla je direktorka Narodnog univerziteta u Vranju Gordana Dimitrijević.

Na otvaranju je govorila i gradska većnica Izabela Savić koja je podsetila da Narodni univerzitet obeležava 55 godina bavljenja izdavačkom delatnošću, što je još jedna potvrda da se ova ustanova kulture ozbiljno bavi promocijom i negovanjem pisane reči.

„Čestitam vam ovaj vredan jubilej i želim da sa još većim žarom i bogatijom produkcijom nastavite i u godinama koje dolaze, tim pre jer ste organizovanjem „Кnjiževne kolinije“ privukli pažnju srpske književne scene i pokazali da grad Bore Stankovića i te kako ima potencijala. Da ima odnegovanu književnu publiku, da ima ljude koji vole da čitaju, ali i one koji se i sami bave pisanjem“, rekla je Savić.

U okviru „Književne kolonije“, u sredu, 30. novembra, gostuje pisac za decu Jasminka Petrović.

Manifestacija traje do 8. decembra.

3

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Vranje

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.