Po tradiciji brojni vernici posetili crkvu Svete Petke

Izvor: JUGpress.com, 06.Apr.2018, 22:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Po tradiciji brojni vernici posetili crkvu Svete Petke

VRANJE

 Kiša nije sprečila mnogobrojne vernike da na Veliki petak posete crkvu Svete Petke u Vranju.

Od ranih jutarnjih sati stvorio se veliki red Vranjanaca koji su došli da zapale sveće i da se mole za zdravlje i ostave darove.

Obično su to košulje, peškiri, marame i čarape, kao i zejtin i jaja.

“Danas se ljudi mole za zdravlje i spasenje i očekuju da se to uzvrati od Gospoda. >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Nigde u pravoslavlju nema na današnji dan ono što ima u crkvi Svete Petke, kod Belog mosta u Vranju. Ovde na Raspeti petak prođe najmanje 10.000 do 15.000 ljudi.

Pomaže Bog svim vernicima, a i ostalim narodima koji ne dolaze. Neka pokušaju da dođu samo jednom da vide šta za pravoslavlje znače Sveta Petka i Raspeti petak, kaže Kate Tasić, domaćica crkve Svete Petke.

Tradicija je da se na Veliki petak u crkvi Svete Petke vrši bogosluženje.

“Za ovu crkvu Vranjanci kažu da je nekada bila džamija i toliko je stara da je najstarija crkvica u Vranju. Zovu je i krastata džamija. U zapisima stoji da negde u ovim zidinama ima mošti od nekog sveca. Veliki broj vernika dolazi i posećuje ovu svetinju, pomazuje se svetim uljem iz kandila, kropi se svetom vodicom i moli se za spasenje svoje duše”, kaže Tasićeva.

Predanje kaže da je crkva Svete Petke Trnove u Vranju sagrađena u 13. veku. Kad su Turci osvojili Srbiju, crkva je porušena, jer su se kasnije u tom delu varoši naselili age i begovi. Odlučili su da podignu džamiju na zidinama pravoslavne bogomolje. Ono što bi danju sagradili, noću bi se srušilo. Jedan od viđenijih Turaka predložio je da se u zidine utisne znak u obliku krsta i da vide šta će se desiti. Od tada se ništa nije srušilo.

Nakon oslobođenja od Turaka 1878. godine srpski vojnici i ustanici srušili su osam džamija u Vranju među kojima i Krstatu. Vrlo brzo narod je na poklonjenje i po isceliteljstvo dolazio i na ruševine.

Zbog toga je kasnije na temeljima porušene džamije sagrađena omanja crkva Sveta Petka Trnova.

Crkva je je pod zaštitom države.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.