„Pepsi” želi „Knjaz”

Izvor: Politika, 05.Avg.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Pepsi” želi „Knjaz”

Očekivanja su da se za aranđelovačku fabriku vode od „Pepsija” koji je za sada jedini potvrdio da je zainteresovan može dobiti oko 200 miliona evra, što je dvostruko uvećana vrednost kompanije iz Aranđelovca

Kompanija „Knjaz Miloš” ponovo se prodaje, a zainteresovani za to da postanu vlasnici naše punionice vode su najveće svetske kompanije. Američki „Pepsi” već je potvrdio da je „zagrejan”, a odranije u javnosti se spekuliše >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da je u igri i najveći njihov konkurent „Koka-Kola” koja je ovde ušla na velika vrata kupovinom vranjanske „Rose” i subotičkih „Nekst” sokova.

Kompanija „Pepsi” potvrdila je da su u toku pregovori o kupovini kompanije „Knjaz Miloš”. „Definitivno je tačno da su pregovori u toku. Što se tiče samih detalja, oni su još nepoznati, a javnosti će biti predočeni tek kada budu u finalnoj fazi”, rečeno je agenciji Beta u kompaniji „Pepsi”.

U kompaniji „Koka-Kola” nisu želeli ni da potvrde ni da demantuju informaciju da je i ta kompanija zainteresovana za kupovinu „Knjaza Miloša”.

Direktor za korporativne poslove „Dunav hrana grupe” Rade Pribićević bio je juče voljan samo da potvrdi da je za „Knjaz Miloš” zainteresovano nekoliko velikih međunarodnih kompanija, uz ogradu da je u ovoj fazi prodaje rano da se govori o tome koje su to kompanije, kao i to koliko se para može dobiti.

– U priču oko prodaje „Knjaza” ušli smo pre dva meseca, a prodaja bi trebalo da bude okončana do kraja ove godine. U „Knjazu” smo već četvrtu godinu i vreme je da izađemo iz ovog posla. Naš biznis nije voda, ni hrana, ni druge naše fabrike i plan je da i ostale prodamo do kraja 2009. godine. Naš biznis je prodaja kompanija koje moraju da vrede više nego u vreme kada smo ih kupili – rekao je Pribićević.

„Knjaz” je u posedu „Dunav hrana grupe” od početka 2005. godine i za njegove akcije što u vlasništvu države što fizičkih lica investicioni fond „Salford” je platio oko 90 miliona evra što je u to vreme smatrano da je previsoka cena. Budući da se u biznisu računa da bi profit po godini trebalo da se uvećava po stopi od 25 odsto lako se dolazi do sume da za aranđelovačku punionicu vode vlasnik očekuje oko 200 miliona evra.

Prodaja „Knjaza Miloša” krajem 2004. i početkom 2005. godine bila je jedan od najkontroverznijih u našoj privatizaciji. Na ponudu za zajedničku prodaju akcija odazvali su se „Apurna” košarkaša Vlade Divca i svetski koncern hrane „Danon”, kompanija „FPP Balkan Limitid” i „Pivovarna Laško”. Divčevoj kompaniji u jednom trenutku bilo je pridruženo gotovo 55 odsto akcija, a dan pred isplatu Komisija za hartije od vrednosti diskvalifikovala je njegovu ponudu. Pobedu je odneo „FPP Balkan limitid” za koga se posle ispostavilo da stoji Salford investicioni fond. Salford je kupio sve akcije „Knjaza” i njima se ne trguje od 2005. godine. Novi vlasnik je racionalizovao troškove, investirao u novu tehnologiju i marketing, a na socijalni program kojim je broj zaposlenih kojih je bilo 1.800 prepolovljen utrošeno je 15 miliona evra.

J. Rabrenović

[objavljeno: 06/08/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.