Izvor: JUGpress.com, 28.Jul.2021, 10:59

Par dana posle posete premijerke Vranju Geox pakuje mašine, ko će preuzeti lokaciju?

VRANJE

Samo nekoliko dana posle posete premijerke Srbije Ane Brnabić Vranju u ovom gradu je sve jasnije da će vipše od 1000 radnika firme Geox, koja je predstavljana kao “veliki investitor” ostati bez posla .

Dobri poznavaoci prilika nam prenose da je razlog zašto se Geox seli iz Vranja zapravo taj što je isteko period subvencionisanja plata radnika od para svih građana Srbije.

Naime, pet godina je “država” (čitaj svi građani Srbije od svog >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << poreza) pokrivala 50% plate svakog uposlenog radnika od kada je fabrika otvorena.

Imali su sve povlastice u Slobodnoj zoni Vranje.

Naši sagovornici ocenjuju da im se “sad više ne isplati” i da zato odlaze.

Kažu i da je fabrika napravljena po sistemu lego kockica i da je moguće da je sastave za nedelju dana a da se, navodno, već pakuju mašine za proizvodnju iz nje.

Zatvorena je i prodavnica obuće u Vtanju u kojoj su prethodnih mesec dana prodavali sve iz magacina po bagatelnoj ceni pa su tako kožne cipele mogle da s ekupe po ceni od 1.000 do 2.000 dinara dok im je ranija cena bila od 7.000 do 9.000 hiljada dinara.

Ovu fabriku je pre pet godina otvorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić a na otvaranju je bio i Ivica Dačić.

Pre toga je u Vranju počeo da rdai čitav niz malih fabričica i radionica za izradu obuće , u kojima su rdaili bivši radnici Fabrike obuće “Koštana”.

Postojao je i plan da se od njih napravi novi proizvodni brend koji bi nosio ime “Koštana” i postojale su ozbiljne informacije da bi američka razvojna agencija USAID tu priču podržala.

Onda s eodjednom pojavio “strani investitor” u liku Geoxa kome je , zapravo, država davala pola para za radničke plate.

Ispada da su radnici od svojih poreza sami davali deo para za svoje plate.

Po vranjskoj čaršiji se priča i da su glavni menadžeri i šefovi Italijani odlično profitirali u ovoj fabrici , najviše od novca koji je država uplaćivala kao subvencije za plate.

Naravno, pouzdanost ove priče bi morali da ispitaju nadležni organi.

Najveći gubitnici će, naravno, biti radnici.

Radi se o ljudima koji uglavnom dolaze iz socijalno ugroženih porodica , u pitanju su bivši radnici Koštane i Sanča koji su i podizali kredite radi obezbedjivanja uslova za život svojim porodicama i deci .

Sada neće imati od čega da vraćaju te kredite i realno je da im na vrata zakucaju izvršitelji.

Taj ljudski segment se u Vranju zvanično ne pominje.

Naši dobro upućeni sagovornici navode da će biti vrlo zanimljivo ko će preuzeti lokaciju na kojoj je fabrika Geox.

Na tu temu u našu redakciju su stigla i pitanja čitalaca, za našu rubriku “Čitaoci javljaju” na koja očekujemo odgovore iz kabineta gradonačelnika Vranja i Gradskog odbora SNS u ovom gradu.

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Vranje

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.