PUPS: „Neophodna državna strategija“

Izvor: JUGpress.com, 31.Jul.2018, 23:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PUPS: „Neophodna državna strategija“

VRANJE

Gradski odbor PUPS ozbiljno je zabrinut zbog činjenice da Vranju i Pčinjskom okrugu dramatično preti demografska katastrofa, kaže se u saopštrnju ove patije koje prenosimo u celosti.

„Realna je prognoza  demografskih stručnjaka da će na redovnom popisu 2021. godine broj stanovnika u Vranju pasti ispod 50 hiljada, a u Pčinjskom okrugu >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << ispod 200 hiljada, drugim rečima da je za dve decenije  izgubljeno oko 40  hiljada duša. Upravo, koliko je poslednjih decenija prošlog veka bilo zaposleno samo u vranjskoj privredi gde  su posao dobijali  i stručnjaci iz cele ondašnje države, Jugoslavije. Medjutim, neoliberalne promene divljeg kapitalizma koje su usledile,  umesto očekivanog boljitka, potpuno su devastirale i osiromašile ovaj grad i čitav kraj odakle se sada masovno odlazi u pečalbu, najčešće  na put bez povratka.

Dalje se dodaje da će ovu penzionersku brigu o natalitetu, cinici na svoj način prokomentarisati.

„Dobro je poznato, da su penzioneri uvek roditeljski brinuli o svom potomstvu i sačuvali ga i kada je bilo  najteže kao u protekle dve tranzicione  decenije. Baš kao što su na svojim plećima izneli finansijsku konsolidaciju države. I zato s pravom sada traže od nje da preduzme dodatne pojačane mere za otvaranje perspektive ovog kraja.

Gradski odbor PUPS će preko svoje poslaničke grupe u Narodnoj skupštini insistirati da se sačini državna strategija ekonomskog oporavka i razvoja vranjskog kraja  kako bi se ovde, u samom jezgru Balkana, sačuvalo srpsko stanovništvo, jer bez naroda ovo područje će biti otvorena kapija za već snažno ispoljene i one prikrivene  separatističke pretenzije prema jugoistoku  Srbije“, kaže se u saopštenju PUPS u Vranju koje je potpisao predsednik Grradskog odbora Gradimir Jovanović.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.