PSG Vranje: Preporuka Vlade da se “Jumku” oprosti dug koštala građane milijardu dinara

Izvor: JužneVesti.com, 26.Feb.2021, 10:39

PSG Vranje: Preporuka Vlade da se “Jumku” oprosti dug koštala građane milijardu dinara

Nakon što su gradski većnici na sednici odlučili da kompaniji Jumko oproste dug od milijardu dinara, u zamenu za trajni ulog u kompaniji, iz Gradskog odbora Pokreta slobodnih građana u Vranju kažu da je novac svih Vranjanaca pretvoren u dim i prašinu. Udeo Grada u vlasinštvu kompanije čiji dugovi višestruko prelaze vrednost njene imovine, konstatuju, ne vredi ništa.

Iz PSG-a podsećaju da se Jumko zadužio zato što nije izmirivao obaveze koje su dužni >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << da izmiruju svi privredni subjekti, a da je rukovodstvo od 2016. godine pregovaralo sa kompanijom da od nje preuzme deo imovine koja joj nije potrebna u poslovanju, konkretno - fubalski stadion, pomoćni teren, bazen, kao i zemljište sve do poseda kompanije Kavim-Jedinstvo.

Međutim, tadašnje “napredno” rukovodstvo kompanije “Jumko” je otvoreno opstruiralo ove pregovore, tvrdeći da će dogovor lako postići kada i gradska vlast postane “napredna”. I eto, pet godina nakon preuzimanja gradske vlasti od strane lokalnih naprednjaka, bila je dovoljna samo “preporuka” Vlade Republike Srbije, da milijardu dinara para svih Vranjanaca pretvore u dim i prašinu! - saopštavaju iz PSG-a.

Dodaju da nije neophodno navoditi šta se sve u gradu može napraviti ili popraviti za milijardu dinara, niti koliko bi gradu značila pomenuta imovina kompanije Jumko, a da ovako ostaje udeo u vlasništvu kompanije čiji dugovi višestruko prelaze vrednost njene imovine.

Pored toga, ova kompanija ostvaruje gubitke u svom redovnom poslovanju, tako da udeo u vlasništvu ne može donositi udeo u profitu, jer profita nema! Poštovano rukovodstvo grada Vranja, uvaženi gradonačelniče, molimo vas da pronađete drugi modalitet poslušnosti prema centralnoj vlasti, neki koji neće osiromašene građane koštati milijarde dinara njihovog novca- navode iz PSG-a.

Podsetimo, po preporuci Vlade Srbije da se izvrši konvertovanje duga u trajni kapital, Grad Vranje je kompaniji Jumko oprostio dug od 1,05 milijardi dinara koji je preduzeće imalo prema lokalnoj samoupravi i javnim preduzećima. To praktično znači da će Grad na osnovu potraživanja imati određene akcije u Jumku, koji je jedno od 17 strateških preduzeća koja je do pre 4 godine država štitila od naplate, a onda se u nekim preduzećima, kako bi opstala, počelo sa unapred pripremljenim planom reorganizacije (UPPR).

Osim sa Jumkom, Grad je 2013. godine po istom principu rešio i dug Simpa.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Skupština grada AMINOVALA: Potraživanje prema Jumku pretvorena u trajni ulog

Izvor: OkRadio.rs, 26.Feb.2021

Na devetoj sednici Skupštine grada Vranja, kojom je predsedavao Dejan Tričković, odbornici su jednoglasno usvojili Odluku o konverziji potraživanja poverioca u trajni ulog Holding kompanije Pamučni kombinat „YUMCO“ a.d. Vranje. Pravni osnov za donošenje ove Odluke sadržan je u odredbama...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.