PCR laboratorija se otvara i u Vranju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Avg.2020, 18:41

PCR laboratorija se otvara i u Vranju

Među gradovima koji će dobiti nove PCR laboratorije na virus korona, ali i za druge virusološke analize, nalazi se i Vranje, potvrdila je direktor Zavoda za javno zdravlje Svetlana Stojanović.

Laboratorija će biti smeštena u zgradi Zavoda, a u narednom periodu sledi njeno opremanje i obuka zaposlenih.

Prema rečima Stojanovićeve, potreba za otvaranjem laboratorije se javila zbog velikog broja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << uzorkovanja od početka epidemije. Iako povod za otvaranje jeste kovid, kako kaže za Južne vesti, moći će kasnije da se rade i druge virusološke analize, samim tim je značaj laboratorije veći.

"Još ništa zvanično nismo dobili. Bila je komisija ispred Kriznog štaba, koja je ocenila naše kapacitete i najavili su otvaranje laboratorije i njeno opremanje. Očekujem da ćemo zvanično da budemo obavešteni o tome i da će Republički fond za zdravstveno osiguranje da je opremi. Kadar imamo, tako da je otvaranje izvesno, ali treba je urediti i ljudi moraju na dodatnu obuku na Medicinskom fakultetu u Nišu, a nakon toga krećemo sa radom," kaže Stojanovićeva.

Reč je, dodaje ona, o modernoj laboratoriji koja je vrlo precizna.

Otvaranje PCR laboratorije najavio je epidemiolog Branislav Tiodorović prilikom poslednje posete Vranju, rekavši da je ona u perspektivi, a da će nove biti otvorene u Zaječaru i Užicu.

On je tada objasnio da se PCR testovi ne mogu raditi u običnim laboratorijama jer zahtevaju ozbiljnije uslove.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Vranje dobija PCR laboratoriju

Izvor: Blic, 13.Avg.2020

Među gradovima koji će dobiti nove PCR laboratorije na virus korona, ali i za druge virusološke analize, nalazi se i Vranje, potvrdila je direktor Zavoda za javno zdravlje Svetlana Stojanović.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.