Otvaranje vojne baze Jug

Izvor: RTS, 23.Nov.2009, 13:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvaranje vojne baze "Jug"

Vojna baza "Jug" biće ključni faktor stabilnosti u ovom delu Srbije, ali i razvojni potencijal, poručili predsednik Boris Tadić i ministar Dragan Šutanovac otvarajući bazu kod Bujanovca. Na teritoriji Srbije nikada neće biti tuđih vojnih baza, rekao Tadić.

Predsednik Srbije Boris Tadić i ministar odbrane Dragan Šutanovac otvorili su vojnu bazu "Jug" kod Bujanovca, istakavši da će ona biti ključni faktor stabilnosti u tom delu Srbije, ali i razvojni potencijal, budući >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da će u njoj posao naći hiljadu profesionalnih pripadnika vojske.

Kompleks na kome se nalazi baza zauzima oko 35 hektara zemljišta sa 66 objekata, od kojih su 44 objekta visokogradnje, ukupne površine oko 22.000 kvadratnih metara.

Baza treba da pruži uslove za život oko hiljadu vojnika i policajaca, smeštaj specijalne opreme i tehničkih sredstava, čime će biti povećana borbena gotovost jedinica koje imaju specifične zadatke na prostoru Kopnene zone bezbednosti.

Baza, pored objekata za smeštaj ljudstva, opreme i tehnike, ima i kapacitete za obuku, logističku podršku, odmor i sportske aktivnosti.

U bazi su sada smešteni pripadnici 41. pešadijskog bataljona Četvrte brigade kopnene vojske, koji su proteklih godina bili u neadekvatnom prostoru napuštene fabrike "Crvene zastave" u Bujanovcu.

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je posle obilaska baze da na teritoriji Srbije nikada neće biti tuđih vojnih baza.

Tadić je naglasio da će se u vojnoj bazi "Jug" za učešće u mirovnim operacijama obučavati i pripadnici stranih vojski, isključivo zajedno sa Vojskom Srbije.

Predsednik Tadić je, otvarajući bazu, istakao da je postojanje vojne baze u opštini Bujanovac ključna garancija sigurnosti i mira u tom delu Srbije.

"Svi oni koji žele mir, stabilnost, dobre međunacionalne odnose i regionalnu stabilnost treba danas da budu zadovoljni otvaranjem baze Jug", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije istakao je da otvaranjem baze "Jug" neće biti zadovoljni samo oni koji ne žele stabilnost i mir i žele da jug Srbije bude krijumčarski koridor i teritorija sa koje će se širiti organizovani kriminal.

Vojska, prema njegovim rečima, nije samo garant suvereniteta i teritorijalnog integriteta, već i jedan od ključnih elemeneta države u borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma.

"Očekujem i da će baza 'Jug' biti jedan od ključnih doprinosa pripremi naše vojske za učešće u mirovnim operacijama, jer je međunarodna odgovornost Srbije preduslov njenog kredibilteta u svetu", rekao je Tadić i poručio da dva strateška interesa Srbije ostaju članstvo u EU i očuvanje teritorijalnog integrita na Kosovu i Metohiji.

Prema njegovim rečima, otvaranje baze "Jug" je značajno i za ekonomski razvoj juga Srbije i doprineće, zajedno sa dovršetkom Koridora 10, regionalnom razvoju tog dela Srbije.

Tadić je izrazio zadovostvo kvalitetom izgrađenih objekata, kao i samom bazom, poručivši da to treba da postane standard "kada budemo gradili druge vojne baze".

Prema njegovim rečima, Srbija ne može da zamisli svoju budućnost bez dobro opremljene i uvežbane vojske, koja podiže međunarodni kredibilitet države, suprotstavlja se organizovanom kriminalu i obezbeđuje mir i stabilnost i razvoj za sve građane.

Šutanovac: Najznačajniji objekat

Ministar odbrane Šutanovac podsetio je da je baza "Jug" najznačajniji i najveći infrastrukturni objekat koji je u proteklih nekoliko decenija izgradilo Ministarstvo odbrane i precizirao da je u njenu izgradnju uloženo više od milijardu i sedamsto miliona dinara.

Šutanovac je najavio mogućnost proširenja baze na dodatnih 60 hektara, kako bi ona postala i centar za obuku učesnika mirovnih operacija.

"Želja nam je da ova baza postane model za izgradnju baza u Srbiji", rekao je Šutanovac.

Istakavši značaj civilno-vojne saradnje i doprinos baze ekonomskom razvoju regiona, Šutanovac je objasnio da će, osim što će taj vojni objekat biti mesto gde će se zapošljavati lokalno stanovništvo, civilima biti dostupni i njeni medicinski kapaciteti.

I predsednik Boris Tadić naveo je da će u bazi "Jug" svi ljudi moći da se leče, a da će Vojska, i kroz inženjerijske radove na putevima, doprinositi kvalitetu životnog standarda svih građana.

Tadić je podsetio da na jugu Srbije žive Srbi, Albanci, Bugari i Romi, ističući da će sve nacije u Vojsci imati kvalitetan oslonac za mir i stabilnost.

Boris Tadić je poručio da će Vlada Srbije u narednom periodu imati zadatak da sve dileme u vezi sa izgradnjom infrastrukture - vojne, transportne, saobraćajne i energetske - budu razrešene i da Srbija prione gradnji.

Ceremoniji otvaranja baze prisustvovali su i premijer Srbije Mirko Cvetković, vojni vrh Srbije, predstavnici lokalne vlasti i članovi diplomatskog i vojno-diplomatskog kora, a događaj je pratilo oko 70 akreditovanih novinara.

Odluku o izgradnji donela Vlada SRJ

O potrebi izgradnje baze na jugu Srbije počelo je da se raspravlja krajem 2001. godine, po okončanju sukoba sa ilegalnom Oslobodilačkom vojskom Preševa, Bujanovca i Medveđe, a posebno od aprila 2002. godine, kada je Vojska Srbije napustila kasarnu u Bujanovcu.

Odluku o izgradnji baze donela je Savezna vlada tadašnje SRJ u januaru 2003. godine, i prvobitno je bilo zamišljeno da bazu koriste snage vojske i MUP-a Srbije. Policija je, u međuvremenu, odustala od investiranja u izgradnju baze.

Na početku je izdvojeno 200 miliona dinara, radovi su počeli u aprilu 2003. godine i tadašnji ministar odbrane Boris Tadić i načelnik generalštaba Branko Krga najavili su useljenje vojske i žandarmerije do kraja 2003. godine.

Međutim, kako je preneo list "Odbrana" u tekstu "Srpski Bondstil", radovi su stali krajem 2003. godine, jer je nedostajalo 520 miliona dinara za završetak.

Krajem 2007. godine doneta je odluka da se iz Nacionalnog investicionog plana izdvoji 800 miliona dinara za završetak radova. Bilo je planirano da radovi počnu u martu 2008. godine i da baza bude završena do kraja te godine.

Pre tačno godinu dana, Ministarstvo odbrane saopštilo je da iz "objektivnih i subjektivnih razloga" rok neće biti postignut.

Zbog subjektivnih razloga pokrenuta je procedura za smenjivanje načelnika vojno - građevinskog centra Niš, koji je vodio investitorske poslove, dok su kao objektivni razlozi označena "kašnjenja u plaćanju dospelih obaveza".

Komandant Kopnene vojske Vojske Srbije Ljubiša Diković, u intervjuu agenciji Beta početkom novembra, naveo je da je reč o najvećoj i najmodernijoj vojnoj bazi u regionu, sa uslovima za vojnike i starešine "u rangu uslova koje imaju najsavremenije armije sveta".
Pogledaj vesti o: Vranje

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.