Organska proizvodnja nedovoljno razvijena

Izvor: RTS, 17.Avg.2018, 20:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Organska proizvodnja nedovoljno razvijena

Voće i povrće sa ekološki čistog zemljišta sve je traženije, ali je organska proizvodnja i pored podsticaja nadležnih u šabačkom kraju, zbog većih ulaganja novca i radne snage u odnosu na konvencionalnu, nedovoljno razvijena. Jedina među voćarima u Pocerini, sertifikat je dobila porodica Dimitrić iz Male Vranjske.
Sa 70 ari Dimitrići su ovog leta ubrali skoro tri tone aronije. Parcela >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na kojoj su posadili bobičasto voće 15 godina nije prskana pesticidima, zaštićena je od zagađivača, ali je ipak put do uverenja o organskoj proizvodnji trajao tri godine. Analize zemljišta, vode i proizvoda bile su sastavni deo neophodnog procesa.

"Proces dobijanja sertifikata je dug, ali napokon smo ga dobili. Aronija se ne prska nikakvim pesticidima, teškim metalima, obrađuje se samo mehanički", kaže proizvođač aronije Željko Dimitrić.
Od aronije Dimitrići prave sok i slatko. Ono što ne stave u flaše i tegle suše za čaj.
"U flašama nema vode, konzervansa, šećera, svi proizvodi su prirodni", napominje  proizvođač aronije Tihomir Dimitrić.
Srđan Aleksić iz Dobrića šansu vidi u udruživanju. Sa četvoro prijatelja iz sela osnovao je specijalizovanu poljoprivrednu zadrugu za proizvodnju lekovitog bilja.
"Mi budućnost vidimo u organskoj proizvodnji zato što je tržište mnogo veće i svi su zainteresovani za organske proizvode, a konkurencija je mnogo manja. Znamo da je period konverzije tri do pet godina, ali moramo čekati jer znamo šta nam je cilj", kaže proizvođač lekovitog bilja Srđan Aleksić.
Na osnovu ankete Odeljenja za poljoprivredu, na području Šapca, za organsku proizvodnju zainteresovano je tridesetak domaćinstava.
"Na tržištu domaćinstva moraju biti ozbiljna sa svojim proizvodom. Ako toga ne bude, ona zatvaraju vrata za prodaju svog proizvoda. Prinosi nisu visoki pa proizvod mora imati višu cenu", navodi Predrag Srdanović iz Odeljenja za poljoprivredu grada Šapca.
Odeljenje za poljoprivredu subvencioniše proces sertifikacije. Proizvođači organskih proizvoda ne plaćaju ni zakup tezgi u Gradskoj tržnici.
Pogledaj vesti o: Vranje

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.