Oktobar u znaku Paje Jovanovića

Izvor: RTS, 04.Okt.2019, 16:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oktobar u znaku Paje Jovanovića

Izložbom "Pogled izbliza. Atelje Paje Jovanovića" nastavlja se ciklus predstavljanja "Velikana u Vranju", u Galeriji Narodnog muzeja. ove godine obeležava se 160 godina od rođenja poznatog slikara.
Predstavnik akademskog realizma, slikar koji je živeo skoro vek, stvarao u dva veka. Paja Jovanović rođen je pre 160 godina u Vršcu, poznata su njegova dela sa istorijskom tematikom i da je živeo u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mnogim evropskim gradovima. Njegov nekadašnji atelje sada publika može da pogleda izbliza.
 
"Ovom izložbom smo hteli da rekonstruišemo enterijer Jovanovićevog bečkog ateljea i da dočaramo atmosferu jedne umetničke radionice. Na izložbi su zastupljene Pajine slike, ali i njegovi lični predmeti", kaže Isidora Savić, kustoskinja Muzeja grada Beograda.
Trideset dva eksponata - crteži, skice, slikarski rekviziti, indeks Likovne akademije u Beču, brojne diplome i nagrade. Jovanovićev atelje odražava njegovu osobenost, ali i duh vremena.
"Na njegovim slikama je na neki način sve što je tradicija, istorija srpskog naroda, sve ono što bi trebalo da znamo kroz sliku, koja dokumentuje i arhitekturu i život", kaže Vlastimir Stojanović Dubnički, likovni umetnik.
"Niko od njega nije bolje zabeležio veličanstvene momente u istoriji srpskog naroda, kao što je i ovo delo pred nama, impozantno delo, Krunisanje cara Dušana", smatra Saša Stamenković, direktor Narodnog muzeja u Vranju
 
 "Sav značaj njegovog stvaralaštva ne ogleda se samo u realističnom prikazu i detaljima, njegovim delima su takođe izvor inspiracija i dela njegovih sagovornika, ali i novih generacija", kaže Slobodan Milenković, gradonačelnik Vranja.
Izložba "Pogled izbliza. Atelje Paje Jovanovića", traje do kraja oktobra, a realizuju je Narodni muzej iz Vranja i Muzej grada Beograda.


Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.