Izvor: JUGpress.com, 23.Jan.2023, 20:34

Okrugli sto o odnosu tužilaštva i medija

VRANJE

„Procesna uloga javnog tužilaštva i odnos tužilaštva i medija“ bila je tema okruglog stola koji je danas u Vranju održan u organizaciji Višeg javnog tužilaštva.

Skup je organizovan u skladu sa Komunikacionom strategijom i Akcionim planom, kako bi bila unapređena saradnje sa medijima sa područja Pčinjskog okruga.

Kako je istakla Viša javna tužiteljka Danijela Trajković cilj je da se medijski radnici upoznaju sa organizacionom >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << strukturom tužilaštva, njegovom ulogom u krivičnim i drugim postupcima, odnosom na relaciji tužilaštvo – policija – sud, ulogom tužilaštva u svim fazama krivičnog postupka, ulogom tužilaštva u postupcima prema maloletnim izvršiocima krivičnih dela i drugim temama, kako bi o tome mogli i da izveštavaju profesionalno i adekvatno.

U 2022. godini Više javno tužilaštvo u Vranju primilo je 121 krivičnu prijavu protiv poznatih punoletnih učinilaca. Priliv krivičnih prijava povećan je za 27,37 odsto u odnosu na prethodnu godinu  kada je bilo prijava protiv 95 lica, saopštilo je VJT u Vranju.

Naredba o sprovođenju istrage doneta je prema 47 lica. O odbačaju krivične prijave doneta su 53 rešenja. Optužnicom je optuženo 25, a optužnim predlogom 12 lica. Od ukupnog broja optuženih, presuđeno je kod šest lica. Sve presude su osuđujuće i to na kaznu zatvora. Prema rečima Više javne tužiteljke Trajković u radu tužilaštva u 2022. među krivičnim delima najkarakterističniji je nedozvoljeni prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi.

Kada je reč o strukturi kriminaliteta, rečeno je da su zbog krivičnog dela ubistvo, protiv tri lica podnete krivične prijave, a zbog krivičnog dela teško ubistvo protiv jednog lica. Protiv jednog lica je podneta i krivična prijava zbog krivičnog dela obljuba nad nemoćnim licem.

Zbog krivičnih dela neovlašćene proizvodnje i stavljanje  u promet  opojnih droga  krivična prijava podneta je protiv 13 lica, a neovlašćenog držanja opojnih droga protiv njih 10. Zbog krivičnog dela teška dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja protiv dva lica su podnete krivične prijave, koliko i zbog nasilničkog ponašanja na sportskoj priredbi, ili javnom skupu.

Protiv 12 lica krivične prijave podnete su  kod krivičnog dela nedozvoljena proizvodnja, držanje nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, krivičnog dela nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi  protiv 18 lica. Zbog krivičnog dela Kršenje zakona od strane sudije, javnog tužioca, ili njegovog zamenika protiv 51 lica, zbog krivičnog dela samovoljno bekstvo iz Vojske Srbije protiv jednog lica, koliko i zbog krivičnog dela Zakona o tajnosti podataka.

U prethodnoj godini Više javno tužilaštvo primilo je 134 krivične prijave protiv maloletnih učinilaca, što ukazuje na povećanje priliva za 25,23 odsto, odnosno 27 lica. Protiv 65 lica odbačene su  krivične prijave. Prijave su podnošene zbog krivičnih dela teška telesna povreda, laka telesna povreda, zlostavljanje i mučenje, ugrožavanje sigurnosti, neovlašćeno fotografisanje, silovanje, nasilje u porodici, krađa, teška krađa, neovlašćeno držanje opojnih droga, omogućavanje uživanja opojnih droga, šumska krađa, Izazivanje opšte opasnosti, ugrožavanje javnog saobraćaja nasilničko ponašanje.

Trajković je govorila i o bezbednost novinara i postupanje tužilaštva.

„Opšteobaveznim uputstvom nama je naloženo da u roku od 24 časa od prijema krivične prijave koju biste podneli  i dali obaveštenje da je nad vama izvršeno neko krivično delo neka nedozvoljena druga aktivnost, dužni smo da formiramo predmet i da se dodeli u rad obrađivaču. Imamo primarne i sekundarne obrađivače. Obrađivač predmeta kada primi predmet dužan je da  u roku od 48 sati uputi poziv oštećenom licu, odnosno novinaru da lice pristupi Tužilaštvu kako bi detaljno dalo izjavu o onome šta mu se dogodilo i da tužilac prikupi iz te izjave što više dokaza i da usmeri svoj rad kako bi potkrepio tu krivičnu prijavu, istakla je Viša javna tužiteljka Trajković na današnjm okruglom stolu u Vranju.

3

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Vranje

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.