Izvor: JUGpress.com, 06.Sep.2020, 21:06

Obeležena godišnjica oslobođenja Vranjske Banje

VRANJE-VRANJSKA BANJA

Gradska opština Vranjska Banja obeležila je 6. septembar, 76. godišnjicu oslobođenja u Drugom svetskom ratu.

Čestitajući građanima ovog mesta i okoline praznik, gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković, je rekao da je 6. septembar jedan od najvažnih datuma u istoriji Vranjske Banje.

„Iako na krajnjem jugu Srbije, Vranjska Banja je, uz Vranje, uvek bila na vatrometini, >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << na sudaru civilizacija, naroda, mentaliteta i običaja. Bogata prirodnim resursima, pre svega najtoplijom mineralnom vodom u Evropi, a potom i rudama, Vranjska Banja je kroz svoju istoriju privlačila osvajače. Tako je bilo i u Drugom svetskom ratu. Ali hrabri i slobodoljubivi narod Vranjske Banje i okoline nije pokleknuo pred surovošću okupatora i 6. septembra 1944. Vranjska Banja je oslobođena“, istakao je Milenković.

On je dodao da država može da sačuva svoj nacionalni identitet samo u slobodi.

„U tom duhu i mi, njihovi potomci, trasiramo put kojim će u budućnosti ići naša deca i buduće generacije. To je slobodarski duh koji se temelji na pravim vrednostima za koje se zalažemo svi mi kao i moderna Evropa kojoj težimo. Zbog toga ćemo i u godinama koje dolaze nastaviti politiku jačanja Vranjske Banje, turističkog bisera juga Srbije. Infrastrukturnim i komunalnim uređenjem, dovođenjem novih investitora, stvaranjem uslova za ostanak mladih i razvoj potencijala koje banja ima. Budite sigurni da će rukovodstvo grada Vranja pružiti punu podršku gradskoj opštini, kako bi zajedno unapredili standard i uslove za život stanovnika“, rekao je Milenković.

Danas se sećamo svih onih koji su životom platili za slobodu, rekao je predsednik Gradske opštine Vranjska Banja Dragan Sentić.

„Srbija je bila zemlja stradanja i velike patnje. Jug Srbije nije bio izuzetak. Odmah po slomu jugoslovenskoh armija Bugari su okupirali i anketirali jugoistočne delove Kraljevine Jugoslavije. Neki od njih su pripali pokrajini „Sofija“, dok je Vranjska Banja ušla u sastav bugarske okupatorske pokrajine „Skoplje“. Mnoga sela na jugu Srbije bila su spaljena, a civili streljani kao odmazda bugarskih okupacionih sila zbog otpora koji su Srbi pružali. Žestok otpor bugarskom okupatoru na prostorima vranjskog kraja od 1943. godine pružale su vojne formacije Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije. One su aktivno radile na presecanju neprijateljskih komunkacionih linija i uništavanju železničke infrastrukture. Bugarska vojska je pod pritiskom Sovjeta koji su u septembru 1944. godine zaposeli čitavu severoistočnu Bugarsku i usled prevrata u Sofiji, bila primorana da napusti oblasti južne i jugositočne Srbije. Jedinice Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije 6. septembra 1944. godine ušle su u Vranjsku Banju a samo jedan dan kasnije i u Vranje, čime je posle četvorogodišnjeg ropstva jug Srbije dočekao slobodu“, istakao je Sentić.

Godišnjica oslobođenja ovog mesta prigodno je obeležena u skladu sa epidemiološkom situacijom, polaganjem venaca kraj Spomenika palih boraca na vidikovcu u Vranjskoj Banji.

Vence su položili narodni poslanik Slaviša Bulatović, gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković, predsednik Gradske opština Vranjska Banja sa saradnicima, delegacija Ministarstva odbrane i 4. brigade Kopnene vojske Srbije i predstavnici boračke organizacije.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Obeležena godišnjica oslobođenja Vranjske Banje u Drugom svetskom ratu

Izvor: OkRadio.rs, 07.Sep.2020, 09:50

Polaganjem venaca kraj Spomenika palim borcima u Vranjskoj Banji obeležena je 76. godišnjica oslobođenja u Drugom svetskom ratu. Vence i cveće na spomenik stradalima položili su narodni poslanik Slaviša Bulatović, gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković, predsednik GO Vranjska Banja Dragan...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.