Izvor: JUGpress.com, 12.Okt.2023, 16:40

Obeležen Svetski dan devojčica u Vranju pod slogonom ,,Pokrećemo se za devojčice”

VRANJE

Pod sloganom  „Pokrećemo se za devojčice“  tridesetak devojčica iz Vranja od prvog do četvrtog razreda srednje škole obeležile su 11. oktobar, Svetski dan devojčica kroz brojne edukativne aktivnosti. Iz Sos Kutka za devojke podsećaju da je 21 odsto devojaka do svoje 15 godine prošlo kroz fizičko, psihološko, ili seksualno nasilje i ovom prilikom poslale su poruku devojčicama da ,,nisu same” i da izlaz iz nasilja postoji.

,,Život devojčica >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << u porodičnom okruženju, u društvu u Srbiji je danas i dalje pod velikim rizikom od nasilja svih vrsta. Zabrinjava činjenica da su veliki broj devojaka u anketi koju smo sprovele na Instagram stranici odgovorile da su mlade devojke veoma izložene nasilju i to 91 odsto njih je dalo takav odgovor, a svega 9 odsto je suprotnog mišljenja. Odgovori na ostala pitanja dovode do zaključka da devojke nisu zadovoljne trenutnim stanjem,  i da im nedostaje veći broj organizacija gde bi mogle da se edukuju i izraze, više aktivizma i kulturnih dešavanja”, ističu iz Kutka za devojke.

Na osnovu ankete koju je tim Sos Kutka sproveo u avgustu ove godine sa devojkama iz Srbije putem Instagram profila ,,Sos Kutak za devojke” a povodom Međunarodnog dana mladih, pokazuje da se devojčice i devojke osećaju nebezbedno, ugroženo, nezaštićeno.

Iz Kutka za devojke ističu da su u današnjem društvu posebno ugrožene devojčice i devojke i da institucije i dalje nemaju efikasan mehanizam za sprečavanje nasilja prema njima.

SOS Kutak za devojke nastao je sa ciljem podrške devojkama koje se nalaze u situaciji nasilja. Za emotivnu podršku, prijavu ili informisanje dostupan je SOS Telefon Vranje radnim danima od 10 h do 18 h na broj telefona 0800/ 001 – 017 a poziv je besplatan i anoniman.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.