Izvor: JUGpress.com, 23.Jan.2022, 18:38

Obeležavanje 31. januara –  Dana grada

VRANJE

„Stazama oslobodilaca Vranja iz 1878. godine“ naziv je tradicionalnog marša do Osatice koji je, u nedelju, organizovan povodom Dana grada i 144. godišnjice oslobođenja Vranja od Turaka.

Na značaj borbe protiv Turaka učesnicima marša govorio je predsednik Skupštine grada Dejan Tričković.

„Prema sačuvanim dokumentima, poginula su 122 vojnika i ranjeno  229 oficira, podoficira i vojnika. >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Nastradali ratnici sahranjivani su na više mesta, a najviše u mahali Osatica. Staze vranjskih oslobodilaca su teške, pune neizvesnosti i prepreka. Toga su bili svesni naši odvažni ratnici, koji su krenuli u borbu protiv osmanlijskog ropstva. Bili su svesni da se možda nikada neće vratiti svojim kućama i najbližima, ali su bili rešeni da skinu okove, u čemu su uspeli. Spomenik kraj kojeg stojimo nemi je svedok tuge, ali i ljubavi prema svom kraju i svojoj zemlji. Prkosi vremenu, baš kao što su i hrabri srpski ratnici prkosili neprijatelju. Nećemo ih nikada zaboraviti jer su oni deo naše slavne prošlosti, koje se ne odričemo“, rekao je Tričković.

Na spomen obeležje u Osatici vence i cveće položili su gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković sa saradnicima, predstavnici vojske, boračkih organizacija i udruženja građana.

Povodom dana Grada, od utorka, 25. januara, planirani su sportski susreti.

U sredu, u Vranjskoj Banji biće održana svečana sednica Skupštine opštine.

Dva dana ksnije, dakle, 28. januara, biće priređen prijem za pripadnike 4. brigade Kopnene vojske. Programom je predviđeno otvaranje izložbe „Bez prošlosti nema budućnosti“ i proglašenje najboljih literarnih radova na temu „Vranje – Svedočanstva prošlosti, putokazi budućnosti“.

Proglašenje najboljih u vranjskom sportu biće obavljeno u subotu 29. januara.

Istog dana, biće priređena izložba Dragana Mininčić Cige i promocija kataloga.

U nedelju, 30. januara, planirana je promocija dvotomnog izdanja knjige „Manastir Sveti Prohor Pčinjski – analitički inventar“.

Na Dan oslobođenja Vranja od Turaka, u ponedeljak, 31. januara, biće položeni venci na Spomenik Čika Miti.

Na svečanoj akademiji govoriće gradonačelnik Slobodan Milenković, koji će potom uručiti najviša gradska priznanja „31. januar“.

Gradonačelnik Vranja sa saradnicima organizovaće prijem i za delegacije gradova i opština koje će prisustvovati obeležavanju 31. januara.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.