Obdukcija kasni jer nije plaćena taksa!

Izvor: Press, 17.Jan.2011, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obdukcija kasni jer nije plaćena taksa!

Obdukcioni nalazi o smrti petogodišnje Dijane Marinković iz sela Ćukovac kod Vranja, koja je pod nepoznatim okolnostima preminula 8. januara na dečjem odeljenju vranjske bolnice, još nisu dostavljeni istražnom sudiji! Kako je rečeno roditeljima preminule devojčice, nalaz nije gotov jer nisu uplaćene neophodne takse za obdukciju!Slavoljub Mihajlović, deda preminule devojčice, tvrdi da će porodica dokazati da su lekari napravili niz >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << propusta u lečenju male Dijane.
- Bio sam kod istražnog sudije, međutim, čovek mi je objasnio da rezultati nisu stigli zato što niko nije uplatio pare... On je u razgovoru s obducentom iz Niša došao do zaključka da će rezultati stići tek u petak. Bojim se da sve ne bude zataškano - kaže Mihajlović.
Inspekcija počela kontrolu
Prema prvom nalazu veštaka sudske medicine, razlog smrti je „kaus ignota" - virus nepoznatog porekla. Istražni sudija osnovnog suda u Vranju Vladan Mićović ni juče nije želeo da komentariše istražni postupak, dok je direktor Zdravstvenog centra u Vranju dr Uroš Trajković rekao da slučaj ne treba prejudicirati.
- Osnovana je komisija za unutrašnji stručni nadzor, koja radi internu kontrolu da li je bilo propusta. Za život devojčice te noći borilo se pet specijalista, koji su pokušali da na najbolji mogući način urade svoj posao - kaže Trajković.
Podsetimo, za Dijaninu smrt porodica optužuje lekare koji, kako tvrde, te noći nisu pregledali devojčicu, a na odeljenju nisu imali ni toplomer, gazu, skalpel... Kako kažu roditelji, koliko su lekari radili traljavo i „nabrzaka" vidi se i iz potvrde o smrti gde je devojčici kao pol zaveden „muški".
Inspekcija Ministarstva zdravlja počela je nadzor u ZC „Vranje". Slučaj Dijane Marinković uznemirio je građane Vranja, ali i cele Srbije, koji su podeljenog mišljenja da li su lekari dobro uradili svoj posao. Grupa ožalošćenih građana, koju čini više od 15 porodica čiji su najmiliji umrli zbog nesavesnog lečenja, izrazila je bojazan da će i ovaj slučaj ostati nerasvetljen.
David Kecman, ujak šestomesečne Natalije Tešić koja je u maju 2009. umrla na Dečjoj klinici u Tiršovoj od meningitisa, rekao je za Press da se u njihovom slučaju ništa nije pomerilo s mrtve tačke. On je podsetio i da se Grupa u novembru sastala s ministrom zdravlja Tomicom Milosavljevićem kada je dogovoreno da se pripremi nov pravilnik o vanrednim i stručnim kontrolama.
Dokazivanje traje dugo
- Po njemu će pacijenti morati da dobiju izveštaj vanrednog stručnog nadzora i, ako žele, moći će da se žale. Takođe, inspektori koji vrše vanredni stručni nadzor moraće da uzimaju i izjavu od pacijenta, ili porodice kao učesnika lečenja - kaže Kecman.
Direktorka Lekarske komore Srbije Tatjana Radosavljević istakla je za naš list da bi procesi dokazivanja lekarskih propusta bili kraći kada bi srpsko zdravstvo imalo protokole lečenje.
- Zbog toga, nedavno smo imali presudu zbog nesavesnog lečenja tek posle 12 godina - kaže Radosavljevićeva.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.